GRÁNÁTALMA

GRÁNÁTALMA


A gránátalma gazdag B5 és C vitaminban, béta karotinban, az antioxidáns polifenolok és antociánok egész tárházát tartalmazza, amelyek a szerteágazó élettani hatások alapját képezik. Az eddigi vizsgálatok feltárták, hogy szerepet játszhat a keringési- és szívbetegségek kialakulásához vezető kóros élettani folyamatok gátlásában, így csökkentheti ezen betegségek rizikóját. Hatékony antioxidánsai minden, a szervezet oxidációjával járó folyamatot befolyásolhatnak, amelyek a legtöbb betegség kialakulásában kulcsszerepet töltenek be Immunrendszererősítő és gyulladáscsökkentő hatásánál fogva mind megelőzésre mind betegségek kezelésére ajánlottt.

A gránátalma jelene - elsőrendű antioxidáns


Ma a tudomány aktívan kutatja a gránátalma egészségmegőrző tulajdonságát és már sok tényre fényt derített.

Az egyik legértékesebb antioxidáns hatású gyümölcs. Több benne az antioxidáns, mint a zöldteában. Támogatja az egészséges szívműködést. Kutatások kimutatták, hogy 20%-al képes csökkenteni a szervezet káros koleszterin szintjét. Rákkutatók bizonyítottnak tekintik, hogy hatásos a bőrrák, a prosztata, és a mellrák elleni küzdelemben.
 

Gránátalma a szív egészségéért


A modern tudomány csak napjainkban fedezi fel ezt az elsőrendű antioxidánst, amely egyre nagyobb népszerűséget ér el a szívbetegségek és a rák megelőzésében és gyógyításában.

Kutatási eredmények szerint a gránátalma fogyasztása 20 százalékkal csökkentette az LDL (káros koleszterin) szintjét, illetve szignifikánsan növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben.

A már kialakult szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek körében a szívinfarktus több rizikófaktora jelentős javulást mutatott a kontrollcsoporthoz képest. Így a gránátalma-kivonat fogyasztása már két hét alatt jelentős mértékben csökkentette a szisztolés vérnyomást magas vérnyomású páciensek körében, és egy év alatt átlagosan 35%-kal csökkentette a már meszesedést mutató artériák falának vastagságát.

A gránátalma a daganatmegelőzésben

A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében. A kutatások kiemelt területei a prosztatarák, emlőrák, bőrrák, tüdőrák. A Wisconsin Egyetem kutatói kimutatták, hogy a gránátalma gyümölcskivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását egereken.

A Wisconsin Egyetem kutatásai szerint a tüdőrák terjedését is lassíthatja vagy megállíthatja: "A gránátalma továbbra is kedvező ígéretekkel kecsegtet – mondta Hasan Mukhtar, az Orvosi és Közegészségügyi Iskola dermatológia professzora és a Carbone Rákközpont tagja. – Korábban már kimutattuk, hogy a gránátalma gyümölcs nagyon erőteljes bőrrák és prosztatarák ellenes hatóanyagot tartalmaz. A friss eredmények kibővítik a gyümölcs lehetséges jótékony egészségi hatásait a tüdőrákra, ami nálunk (USA) és világszerte vezető helyen áll a rákhalálozások között."

Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek.

A gránátalma az ellagsavnak nevezett természetes anyag leggazdagabb forrása. Donald Yance, a táplálkozás-tudomány szakértője a Herbal Medicine, Gyógyulás és Rák című könyvében ezt írja: "az ellagsav meggátolja a rák kialakulását, és úgy gondolják, hogy megakadályozza a rák mutációját is azáltal, hogy a génen ideiglenesen odakötődik a DNS funkcionális oldalához, elhárítva ez által, az oxidatív gyökök káros hatását".

A gránátalma flavonoidjairól pedig bizonyították, hogy csökkentik a tumor környékén történő érképzést (angiogenezist), így daganatellenes hatást fejtenek ki.

A gránátalma múltja

A gránátalma bokornak, vagy kisebb fának fejlődik. Gyümölcse akkora, mint egy közepes alma. Vastag kemény héja alatt fehér puha hártyában számos sötétpiros beágyazódott mag van. A magok körül vannak véve édeskés savanyu sziruppal hártyában beágyazva.

Széles körben elterjedt haszonnövény, Közép-Keleten - elsősorban Perzsiában (valószínűleg innen terjedt el) - Észak-Indiában, valamint a Földközi-tenger vidékén már ősidők óta termesztik, és - a föníciaiak ősi gránátalmafa ligetei miatt egykoron "Karthágó almája" néven volt ismert. Kultúrában és elvadulva világszerte mérsékelt övi zónákban is megtaláljuk, a Földközi-tenger térségétől a belső trópusokig. Magyarország melegebb vidékein szabadban is nevelhető.

A gránátalma a keleti kultúrákban az ősidőktől fogva fontos szerepet tölt be. Nagy becsben tartották spirituális és egészségügyi szempontból egyaránt. Ősidők óta a különböző vallási szertartások szereplője volt. Az egyiptomi papírusztekercseken már i.e. 1550 körül szerepel ez a gyümölcs. A görög mítoszokban pedig a megújulás és az élet szimbólumaként jelenik meg. Sokmagvú (400-800) bogyótermése az ókori egyiptomiak és izraeliek hite szerint is a termékenység szimbóluma. Egyes források szerint 613 magja van. A jelentőségét mitológiai, irodalmi, képzőművészeti felhasználása is jelzi. Díszítőelemek gyakran használt motívuma volt. Salamon templomának oszlopait is gránátalmák díszítették.

A név eredete a www.terebess.hu-ról idézve: "A granum szó magot jelent, a malum granatum tehát sokmagvú alma. Ebből lett az olasz melogranato s rövidítve a granato, a francia grenadier, az angol pomegranate, a német Granatapfel, a régebbi magyar pomagránát, és az újabb gránátalma, amely utóbbi a német név fordítása. Tudományos Punica granatum neve részben a már említett malum punicum, részben a malum granatum emléke."

A gránátalma (Punica granatum) gyógyászati felhasználása 3000 évre nyúlik vissza - szellemi és testi erősítőnek tartották.

 

 
Keresés
Termékkereső