Tartalomjegyzék
Gingko Biloba
2. oldal
Minden oldal

Gingko Biloba

A gingko flavonoidok hozzájárulnak a keringési rendszer normál működéséhez, a megfelelő véráramláshoz, így a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátásához. A ginkgo biloba hozzájárulhat az időskori agyműködés megfelelő szinten tartásához. Fontos antioxidáns tápanyag.

 Alkalmazzák többek közt:

- agyi vérellátási zavar,

- szédülés

- migrén

- fülzúgás

- hallásgyengülés gyógyítására.

- jótékonyan hat a visszértágulatra,

- az aranyérre és a

- lábfekélyre.

Kutatások szerint hatásos

-enyhe és közepes depresszió kezelésére

- impotencia és

-Alzheimer- kór ellen.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a páfrányfenyőben lévő flavonoidok hatása miatt jó értágító, biztosítják a bőr és az izmok jó vérellátását és fokozzák az anyagcserét. Kiváló antioxidáns tulajdonságú, javítja az agyi vérellátást is. A kivonat javítja a koncentrálókészséget, szellemi teljesítőképességet. Használják még az öregkori elbutulás (demencia) ellen is.

Korunk tudománya is elismeri a ginkgo széleskörű egészségvédő, gyógyító hatását. Európában ma a ginkgo az egyik legelterjedtebb természetes orvosság. 1988-ban egyedül Németországban több mint 5 millió ginkgo- receptet írtak fel a rászorulóknak. A ginkgo gyógyhatását a kutatók elsősorban a növény erős antioxidánsként működő flavonoid tartalmának tulajdonítják. Levelei a többi között flavonoidokat, köztük kempferolt, kvercetint, izoramnetint és más glikozidokat, proantocianidineket és nem flavonoid terpéneket, bilobalidot és ginkgolid A, B, C-t, lignánokat, illóolajakat és csersavakat tartalmaznak.

 Keringés- és légzésfokozó hatású, így elősegíti az agy, a szív és a végtagok vérellátását, anyagcseréjüket, ezáltal a teljesítményüket. Hatására később jelentkezik a fáradtságérzés.
A flavonoidok jelentős antioxidáns tulajdonságúak, ezzel növelik az immunrendszer hatékonyságát, védekezőképességét a fertőzésekkel és a különböző betegségekkel szemben.

 

A terpének gátolják az erekben a vérrögök, trombózis kialakulását.

 

Elősegíti a szervezetben a glukóz hasznosítását, ezért előnyösen alkalmazható cukorbetegségbenben (diabetes).

Tanulmányok: Egy 1991-ben megjelent tanulmány beszámolt róla, hogy különféle keringési rendellenességben szenvedő 303 betegnek az orvosok 12 héten át napi 150 mg ginkgokivonatot adtak. A vizsgálatsorozat végén megállapították, hogy a gingkoval kezelt személyek 71 százalékának javult az állapota, jelentősen mérséklődtek koráb­bi betegségtüneteik (energiahiány, fáradtság, szédülés, fejfájás, csökkent fizikai tel­jesítőképesség, depresszió, idegesség, az emlékező- és a koncentrálóképesség zavarai). Európában Amanda McQuade gyógynövénykutató számos vizsgálatot végzett elsősorban időskori elmebajban szenvedő betegeken. Nyolchetes ginkgo-adagolás után állapotukban mérhető javulás következett be, ugyanakkor semmilyen mel­lékhatás vagy hozzászokás nem volt kimutatható. Fiatalabb betegeknél egyszeri 600 mg-os dózis sem okozott mellékhatást, viszont jelentős emlékezőképesség-javulást tapasztaltak. A gongkoval kapcsolatos kutatási eredmények közül a legújabbal és talán a legérdekesebbet az impotencia egyik fajtájának kezelésekor észlelték. Mint a The Journal of Urology (Sikora, Sohn és Deutz) beszámolt róla, a pénisz artériás vérel­látásának gyengesége miatt potenciazavarral küzdő 60 betegnek 6 hónapon át napi 60 mg ginkgokivonatot adtak. A kezelés végén a betegek 50 százaléka ismét képessé vált az erekcióra, és a többiek 45 százalékánál is valamelyes javulás történt a pénisz artériás vérellátásában.

A világ több táján is megélő Ginkgo biloba 24 százalékosra szabványosított flavonglikozid tartalma bizonyítottan a leghatásosabb

Története:

A páfrányfenyő levelét használják fel gyógyászati célokra. Levele tavasztól őszig szedhető. Kínában a magját 5000 éve használják a gyógyításban. A Ginkgo biloba nevű páfrányfenyő a Föld történetének legidősebb fája. Már 200 millió évvel ezelőtt, a dinoszauruszok korában is létezett, azóta mindmáig alig változott, így tehát akár - mérhetetlen túlélő képességgel rendelkező - élő kövület­nek is tekinthetjük. Egy-egy példánya akár ezer évig is elél.

Mellékhatásai: Az állatkísérletekben toxikus tünetekről nem számoltak be. Mellékhatásként nagyon ritkán előfordulhat hányinger, fejfájás, alvászavar, szédülés és forróságérzet. Véralvadásgátló vegyületekkel (mint például acetilsalicilsav és warfarin) az együttes adagolását kerülni kell.

A homeopátiában mandulagyulladás és fejfájás ellen alkalmazzák.

Angol forrás, leírás: AIE Pharmaceuticals


 
Keresés
Termékkereső