Stevia

 

A stevia egy - a fészkesek családjába tartozó - szubtrópusi, évelő növény.

 

alt
Közel fél méter magas, bokros növekedésű. Lándzsás hegyű, fűrészes szélű levelei, illetve sok apró fehér virágai ránézésre nem is olyan különlegesek. Ami egyedi benne, hogy leveles hajtásai édesek. Sőt! Szárított leveleiből készített őrlemény 30-szor olyan édes, mint a kristálycukor Ha pedig kivonjuk leveleiből az édességért felelős molekulákat, 300-szor édesebb anyagot kapunk, mint az azonos tömegű cukorból. Ráadásul fogyasztása nem jelent plusz kalóriát szervezetünknek, mivel glükozidjai bomlás nélkül emésztődnek és ürülnek ki szervezetünkből.  Valószínű ezzel a tulajdonságával vívta ki a mesterséges édesítőszerek gyártóinak ellenszenvét.

 

A stevía csodaszer


A Földön több mint 150 Stevia (sztívia) faj ismert, de csak ez az egy tartalmaz édes 'steviol glükozidokat'. Brazília és Paraguay hegyvidéki lakosai - a guarani indiánok - már több száz éve felismerték édességét, és használják teaédesítésre, étvágycsillapításra, bőrbetegségek, vágási sebek kezelésére, mert állítólag gyorsan hat, különösebb forradás jele nélkül. Európába az 1800-as években került, de sokáig feledésbe merült, mivel termesztése elsőre nem sikerült. Elterjedése a második világháború cukorhiányának köszönhető. Néhány országban termesztik, és ha a helyi szabályozás nem tiltja, édesítenek vele gabonapelyhet, teát, italokat. Az USA - valószínű a konkurencia nyomására -1991-ben betiltotta a stevia bevitelét és árusítását, mondván, hogy nem bizonyított ártalmatlansága. Három évvel később engedett a szigorból, jóváhagyta a forgalmazását, mint étel-kiegészítőt.

 

Hogyan gondozzuk a steviánkat?

 

Szereti a jó vízáteresztésű, középkötött talajt és a világos helyet. Nem különösebben igényes, hamar eléri a fél méteres magasságot. Apró fehér virágait nyáron hozza. (Cukortartalma állítólag a virágzást megelőzően a legmagasabb.)

 

 Hogyan fogyasszuk a saját növényünk leveleit?

 

Használata egyszerű: egy levélkéjét kell a hideg vagy meleg italhoz keverni, vagy főzés közben az edénybe dobni, s mivel a cukormolekula 'hőálló', a főzés hatására sem csökken édessége, ezért kiválóan megédesíti az ételeinket és italainkat.

  alt

Miért érdemes kipróbálni a sztíviát?

-  javítja az emésztést, a bélműködést, megnyugtatja túlterhelt gyomrunkat.

- A növény levelei és a belőle készült kivonatok gyakorlatilag nem tartalmaznak kalóriát, képesek csökkenteni az édességek utáni vágyat is!

- A cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják, mivel nem emeli meg a vércukorszintet.

- Kutatások kimutatták azt is, hogy a Stevia csökkenti a magas vérnyomást, de közben változatlanul hagyja a normális vérnyomást.

- Kisebb horzsolások, sebek kezelésére néhány csepp Stevia sirupot /extrakt/ csepegtetve a sérült bőrfelület sokkal gyorsabban gyógyul, a fájdalom hamarabb megszűnik.

- Kedvező ásványianyag tartalma és antibakteriális hatása miatt kiválóan alkalmas fogszuvasodás, fogínybetegségek és fogfájás kezelésére, szájbetegségek megelőzésére, gyógyítására.

- A Stevia termékek rendszeres fogyasztva csökkenti a dohányzás, az alkohol illetve az édességek utáni vágyat is!

 

Tudományos kutatások a stevia biztonságos használata mellett!


"2008. május 15. ATLANTA - A Food and Chemical Toxicology című tudományos szaklapban a mai napon nyilvánosságra került egy kutatás, melyben a Cargill és a Coca-Cola cég szakértői egyöntetűen azt állítják, hogy a rebiana (a tiszta Rebaudioside neve, amely steviából származik) használata biztonságos élelmiszerek és italok édesítésénél.".

Az Európai Élelmiszer Bizottság (röviden: EFSA) tagjai is sokáig tanulmányozták a kivonatokat.  Végül 2010. április 14-én több éves vizsgálódás után tudományos véleményt alkottak a 95%-os steviol glükozid-ról (a Stevia növény édes részéről).

A Bizottság kijelentette, hogy a 95%-os steviol glükozid élelmiszer adalékként történő fogyasztása az emberi szervezetre nézve nem veszélyes.

A teljes angol nyelvű anyag megtekinthető az EFSA weboldalán a következő linken:http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/1537.htm

 

 
Keresés
Termékkereső