Nopal kaktusz- Opuntia ficus indica

Nopal kaktusz- Opuntia ficus indica

 

- Hatékonyan segít a vércukorszint szabályozásában: Klinikai tanulmányok igazolják, hogy nagyon magas vércukorszint értékeket is néhány hónap alatt a normális tartományba lehet visszavezetni.

- Csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet: Szintén a speciális élelmi rostoknak köszönhető, hogy az emelkedett koleszterinszint (LDL) és a trigliceridszint csökken a kaktusz fogyasztása idején.

 - Elősegíti a szív- és érrendszer megfelelő működését: Szív- és keringési rendszer - érelmeszesdés A Nopal természetes hatóanyag-összetételében van néhány aminosav és antioxidáns, melyek megelőzik az erek gyulladását és sérülését, és a zsíros vérlemezek kialakulását.
 
- Hólyagbántalmak és prosztata problémák: A Nopal rendszeres fogyasztása erősíti a hólyagműködést. A húgyutak szűkülése megszűnik, és a vizelési inger szűnni kezd. A prosztata megnagyobbodása a Nopal fogyasztásával jól kezelhető. Tanulmányok igazolják a sikereket mind a kezelésben, mind a megelőzésben. 

  - Megoldás aranyérre: A Nopal fogyasztása által a széklet, bár szilárd marad, mégis puhává válik. Az aggresszív anyagokat és a felesleges gyomorsavakat a növényi nyák magába zárja, így azok nem ingerelhetik vagy sérthetik tovább a végbélnyílás nyílt vagy érzékeny területeit. A hősokk-fehérjék a végbél területén is kiváltják regeneráló hatásukat a sejtekre, így azok a sérült részeken gyorsan újraképződnek.

stb-stb....

 

A Nopal hatékonyan segít a vércukorszint szabályozásában

 

 

Diabétesz - hiperglikémia
A Nopal, kutatásokkal igazoltan, csökkenti mind az éhgyomorra mért, mind pedig a posztprandiális (étkezés utáni) hiperglikémiát. A nopal kaktuszban nagy mennyiségű oldható és nagy mennyiségű oldhatatlan rost egyedi kombinációja található. Ez a nagy mennyiségű élelmi rost segít az elfogyasztott táplálék emésztése során meggátolni az egyszerű szénhidrátok, mint például a cukrok, gyors felszívódását a véráramba. Ez az emésztésre tett hatás akkor váltható ki, ha étkezés előtt vagy közben Nopalt vagy Nopal port fogyasztunk, és hatására bármely élelmiszer glikémiás indexe csökken, ezzel egész napon át egyenletesebb vércukor-metabolizmust tesz lehetővé.
A nopal kaktusz olyan sajátos növényi tápanyagokat is tartalmaz, amelyek a kutatások szerint belépnek a véráramba, és fokozzák a szervezet inzulinra adott sejtszintű reakcióját a II típusú diabéteszben szenvedő betegeknél. ily módon felgyorsul a glukóz mozgása a véredényrendszer-sejt útvonalon. Az Opuntia ficus-indica ezen hatását nemrégiben klinikai vizsgálatokkal is igazolták. Egy ellenőrzött, magas vércukorszintben szenvedő II típusú diabéteszes betegekből álló csoport csak Nopalt kapott reggelire, és magas vércukor-indexük egy órán belül a normális értékre csökkent. Az egészséges vércukor értékeket mutató egyének, akik nem kaptak Nopal fügekaktusz adagot, nem mutattak hasonló csökkenést a vércukor értékeikben.
Tudományos kutatások tucatjai és ezer meg ezer klinikai és személyes tapasztalat igazolja kétséget kizáróan a Nopal vércukorcsökkentő hatását. Már a Nopal első fogyasztásakor létrejön a vércukorszint csökkenése. A Nopal vércukorszint-csökkentő hatása körülbelül két óra múltával jelentkezik és azt követően 6 órán át tart.
Klinikai tanulmányok igazolják, hogy nagyon magas vércukorszint értékeket is néhány hónap alatt a normális tartományba lehet visszavezetni.
A Nopalban található emészthetetlen rostanyagok, elképesztő mennyiséget fel tudnak venni a táplálékban található zsírokból és szénhidrátokból. Ez nem csak a súlycsökkenést szolgálja, hanem egy olyan működési elv is, mely segít csökkenteni a magas vércukorszintet.
A megduzzadt rostanyagok a felvett zsírok és szénhidrátok nagy részét már nem engedik szabadon, a fennmaradó mennyiséget pedig csak lassan engedik beszivárogni az anyagcserébe. Így a növekvő vércukorszint nem tud kicsúcsosodni.
Már egyedül a testsúlycsökkenés főszerepet játszik a magas vércukorszint legyőzésében, ugyanakkor a Nopal azon képessége is, hogy a vérzsírt pozitívan befolyásolja, és ezzel megszünteti a lerakódásokat, hatással van a vércukorszintre.
Önmagában a Nopal nem okoz túlzott vércukorszint-csökkenést, ami a normális érték alatti szintet eredményezne.
Magas vércukorszintű embereknél (akik diagnosztikailag még nem diabéteszesek) a vércukorszint rendszerint 2-4 hét alatt a normál tartományba süllyedt. Erősen túlsúlyos személyeknek itt hosszabb időre lehet szükségük.
A gyógyszerekről való átállás a Nopal fogyasztására mindig fokozatosan történjen. Önmagában a Nopal fogyasztása nem eredményez hipoglikémiát, mégis, ha kezdetben a Nopal mellett magas az elfogyasztott gyógyszerek aránya, akkor ez előfordulhat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az első hetekben gyakrabban kontrolláljuk a vércukorszintet.
2-es típusú diabéteszeseknek, egy fegyelmezett magatartás mellett, általában 3-5 hónap alatt sikerül az inzulin teljes elhagyása.
1-es típusú diabéteszeseknek nehezebb a helyzetük a Nopal fogyasztásával kapcsolatban, és számukra nem adatott meg az út a teljesen inzulinmentes életbe. Mindamellett mindenki számára motiváló, hogy rövid idő alatt jelentősen csökkenhet a szükséges inzulin mennyisége.
Sportolók, akiknek nem magas a vércukorszintje, és a Nopalt az erős izomfelépítés miatt fogyasztják, mindig tartsanak maguknál könnyen hozzáférhető energiaforrást (pl. szőlőcukrot).
Tanulmány a Nopal kapszulák hatásáról diabéteszben
(Evaluation of nopal capsules in diabetes mellitus - Frati Munari AC, Vera Lastra O, Ariza Andraca CR. Forrás: Gac Med Mex. 1992 Jul-Aug;128(4):431-6)
A kísérletben részt vevők 30 Nopalt tartalmazó kapszulát vagy 30 placébó kapszulát fogyasztottak. Diabéteszes pácienseknél, akik 30 db Nopal kapszulát fogyasztottak a szérum glükóz, a koleszterin- és a triglicerid-értékek nem változtak, ellenben placébó tabletta fogyasztása esetén az értékek emelkedtek.
A vizsgálat megmutatta, hogy napi 30 Nopal kapszula fogyasztása csekély jótékony hatással van a glükóz és koleszterin értékekre. Azonban a Nopal kapszulás formájának ilyen mennyiségben történő fogyasztása nem túl praktikus, és az ember pénztárcáját is jócskán megterheli. Ezért a Nopal kapszulás formáját nem ajánljuk a diabétesz kezeléséhez. Természetesen ez függ a kapszula beltartalmától.
Néhány érdekes adat a cukorbetegségről és a Nopalról
Becslések szerint bolygónk 2-5%-a szenved cukorbetegségben. 2000-ben a cukorbetegek száma elérte a 175 milliót. Ezek csak becsült adatok, ugyanis valójában számos cukorbeteg - főleg a II. típusú diabetesben szenvedők - nincsen betegsége tudatában, mert kezdeti a fázisban nem jelentkeznek egyértelmű tünetek.

A cukorbetegség földrajzi megjelenésével kapcsolatos kutatások egyértelműen kimutatták, hogy erre a betegségre kivételesen hajlamosak Európa és Észak-Amerika lakosai. Észak-Amerikát tekintve az is kiderült, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában a betegség lényegesen elterjedtebb, mint Mexikóban. Ez a tény annyira felkeltette a tudósok figyelmét, hogy újabb kutatásokba kezdtek. Megvizsgálták az Egyesült Államok területén élő mexikói származású lakosságot és megállapították, hogy lényegesen nagyobb arányban szenvednek cukorbetegségben, mint Mexikóban. Ez a kutatókat arra a következtetésre vezette, hogy a Mexikóban élő lakosságot minden bizonnyal védelmezi valamilyen tényező a betegséggel szemben. Ez a védőangyal a NOPAL.

Az orvostudomány által ismert, a diabetészesekre pozitívan ható mintegy 130 növény közül közel 30 hatékonyan egészíti ki a cukorbetegség kezelését. Közéjük tartozik az Opuntia ficus indica is, mely közönséges nevén Nopalként ismert.
Ezt az igen népszerű mexikói kaktuszfélét a helyi lakosok mindennapi táplálékként használják.
Csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet
 
A Nopal hatása a vérzsírra
Szintén a speciális élelmi rostoknak köszönhető, hogy az emelkedett koleszterinszint (LDL) és a trigliceridszint csökken a kaktusz fogyasztása idején.
A rossz LDL-koleszterin lerakódik az erek falán, ezzel szűkíti azokat. A magas koleszterinszint idővel szív- és érrendszeri betegségekhez vezet. Itt a tanulmányok azt mutatják, hogy a Nopal mint koleszterin-gátló működik.
A Nopalban található pektin megsemmisíti a rossz LDL- koleszterint, ezzel egyidejűleg pedig erősíti a jó HDL- koleszterint. A Nopalban található β-Sitosterin egy nagyobb molekulát alkotva láncot képez az ételből származó koleszterinnel, ami nem képes a belek falán áthatolni, így a szervezetből a nélkül távozik, hogy részt venne az anyagcserében.
A Nopalban található aminosavak, rostanyagok és főként a niacin (B3-vitamin) megakadályozza a felesleges vércukor zsírrá alakítását. Ezáltal az összes triglicerid- és LDL- koleszterin-szint csökken.
A Nopalban található emészthetetlen rostanyagok, elképesztő mennyiséget fel tudnak venni a táplálékban található zsírokból. A megduzzadt rostanyagok a felvett zsírok nagy részét már nem engedik szabadon, a fennmaradó mennyiséget pedig csak lassan engedik beszivárogni az anyagcserébe.
 
Elősegíti a szív- és érrendszer megfelelő működését
 
Szív- és keringési rendszer - érelmeszesdés
A Nopal természetes hatóanyag-összetételében van néhány aminosav és antioxidáns, melyek megelőzik az erek gyulladását és sérülését, és a zsíros vérlemezek kialakulását.

 
Különösen a Nopal emészthető rostanyagai azok, melyek a vérpályákon szabályszerűen lecsiszolják a lerakódásokat. Az érelmeszesedés egy természetes öregedési folyamat, amit ugyan feltartóztatni nem lehet, de a Nopal fogyasztásával nagymértékben lehet lassítani a folyamatot.
A Nopal különösen gazdagon tartalmaz kalciumot. A benne található kalcium az élelmi rostokkal együtt elősegíti a szív és keringési rendszer megfelelő működését. A kalcium hozzájárulhat a megfelelő vérnyomás fenntartásához. A kalcium szükséges ugynakkor az idegrendszer normál működéséhez, a megfelelő sejt- és izomműködéshez
 
Hólyagbántalmak és prosztata problémák
A hólyag és a prosztata megbetegedései
Vizelési inger
A Nopal rendszeres fogyasztása erősíti a hólyagműködést. A húgyutak szűkülése megszűnik, és a vizelési inger szűnni kezd.
A húgyhólyag kiválasztási nehézségeit, származzon ez akár prosztata problémákból a férfiaknál, hólyagsüllyedésből a nőknél, vagy adódjon gyulladásos folyamatokból, a Nopal megbízhatóan kezeli.
A prosztata problémái
A prosztataproblémák többféle kellemetlen formában mutatkozhatnak. A prosztata megnagyobbodása a Nopal fogyasztásával jól kezelhető. Tanulmányok igazolják a sikereket mind a kezelésben, mind a megelőzésben. 
 
Fogyasztók tapasztalata:
Herbert M., 60 éves, Kiel
Minden éjjel fel kellett kelnem, és a wc-re rohannom; egy éjszakát nem tudtam végigaludni. Ez felőrölte az erőmet és az idegeimet. Az orvosom altatókat írt fel, de a gyógyszereket nem igazán szeretem, és nem is igazán hatottak. Végül egy barátom a Nopalt ajánlotta. Ő maga ezt testsúlycsökkenésre használta, de azt mondta, segítenie kell hólyagfájdalmak esetén is. És valóban! Még csak 3 hét telt el, hogy elkezdtem szedni, de már most sok éjszakát végigaludtam!
 
Megoldás aranyérre

A Nopal néhány hatómechanizmusa, melyek csökkentik a gyomor- és bélpanaszokat, az aranyér és a végbélnyílás kezelésének sikeréért is felelősek. A Nopal fogyasztása által a széklet, bár szilárd marad, mégis puhává válik. Az aggresszív anyagokat és a felesleges gyomorsavakat a növényi nyák magába zárja, így azok nem ingerelhetik vagy sérthetik tovább a végbélnyílás nyílt vagy érzékeny területeit.
A hősokk-fehérjék a végbél területén is kiváltják regeneráló hatásukat a sejtekre, így azok a sérült részeken gyorsan újraképződnek.
Egyéni tapasztalatok:
 Henning E. 70 éves, Den Haag
Öröktől fogva emésztési gondjaim voltak, amik székrekedéssel kezdődtek, és később fájdalmas aranyerekhez, sérülésekhez, hasadásokhoz és gyulladásokhoz vezettek. Két éve operáltak, de a problémák lassan újra elkezdődtek. Amikor a Nopalról hallottam, úgy gondoltam, egy próbát megér, és rendeltem magamnak. Néhány nap elteltével valami változás állt be a székelésben, és kötülbelül 3 hónap után mondhatom azt, hogy a székletürítésem normális, és kevésbé szenvedek az aranyerektől. Azok is biztos hamarosan eltűnnek. Nopal és víz! Ennél jobb szer nincsen.
Elisabeth K.
Voltak bélproblémáim, amik székrekedéssel kezdődtem és később fájdalmas aranyerekkel folytatódtak. Habár ezzel 2 éve már megoperáltak, de a problémák röviddel az operáció után újra előlről kezdődtek. Aztán amikor egy ismerősömtől hallottam a Nopalról, úgy gondoltam, hogy megér egy próbálkozást, és rövid úton rendeltem is. Már néhány nap elteltével észrevettem, hogy az emésztésem valahogy helyreállt, és az állandó szorulás eltűnt. Miután most már 3 hónapja szedem a Nopalt, elmondhatom, hogy a székletürítésem újra normális, és aranyerektől is alig szenvedek.
Támogatja az immunrendszer működését
A Nopal a fő anyagcsere-folyamatok támogatásával, a vastagbél és a belek állapotának javításával és a szervezet öngyógyító folyamatainak erősítésével fokozza az ellenálló képességet.
Itt a Nopal kaktusz fogyasztása és az oxidatív stressz összefüggéseiről szeretnénk beszélni. Az oxidatív stressz a levegőben, a táplálékban és a vízben jelenlevő  szabad gyökök és toxinok formájában nap mint nap próbára teszi szervezetünket, mivel annak folyamatosan magas antioxidáns szintet és méregtelenítési képességet kell fenntartania. Ebben a védelmi rendszerben a kulcsjátékosok a máj és az immunrendszer; főleg, mikor ezek túlterheltté válnak, akkor alakul ki a szervezetben gyulladásos állapot és válunk fogékonnyá a betegségekre.
Szerencsére a növényekben bőséges mennyiségű antioxidáns és az immunrendszert támogató növényi vegyület áll rendelkezésünkre. A Nopal kaktusz az antioxidánsok széles skáláját tartalmazza nagy mennyiségben, például A C és B vitaminokat, valamint polifenolokat (flavonoidokat), glikoproteineket és poliszacharidokat. Ez a Nopalban található, dús összetételű és erőteljes keverék együttesen hat az oxidatív stressz legyőzésében,az immunműködés stimulálásában és modulálásában valamint a betegségekhez vezető általános szervezeti egyensúlyvesztés megakadályozásában.
 Javítja az általános közérzetet
A Nopal nem lebecsülendő képessége, hogy javítja a kedélyállapotot, ami – a helyreállított anyagcserefolyamatok és méregtelenítési funkciók által kiváltott – jó testi érzéssel jár. A szokások észrevétlenül átalakulnak, a csalódottság és a stressz átváltozik életörömmé és tettvággyá, amik jobb életérzéshez vezetnek.
Légúti stresszorok, megfázás, fogínygyulladás
A Nopal növényi nyákja bevonja a nyálkahártyát, ezáltal védi azokat a káros anyagoktól. Sok városlakó küzdi le a levegőszennyeződést Nopal és facsart narancslé keverékével. Ezzel védekezhetünk a légutakat megtámadó agresszív ingerek ellen.
A Nopal erős antioxidáns hatása és a hősokk proteinek által előidézett gyors és optimális sejtújraképződés nem hagy esélyt a légutakat megtámadó aggresszív anyagoknak, hogy romboló munkájukat véghez vigyék. Ez a hatás különösen a rossz és szennyezett levegőjű nagyvárosok lakóinak jelent előnyt.
De dohányosok is komoly hasznát veszik a Nopal jótékony hatásának. A testbe behatoló idegen anyagok, mint amilyen a cigarettafüst, egy sokkot jelent a szervezet számára, amire az pl. gyulladásos folyamatokkal reagál. Itt a Nopal hatóanyagai megakadályozzák vagy csökkentik a károkat.
A Nopal magas C-vitamin tartalma óv a megfázások és a fogínybetegségek ellen, gátolja a gyulladásokat, és oldja a nyákot.
 Nopal a másnaposság ellen
Sejtbiológusok és gyógyszerészek olyan hatóanyagokat fedeztek fel a fügekaktuszban, melyeket, ha alkohol fogyasztása előtt magunkhoz veszünk, akkor enyhül vagy megszűnik a másnaposság érzése. Ha a mulatság előtt 3 órával 15-20 gramm Nopalt megiszunk, akkor ezzel egy – a másnapi megbánás nélküli – hosszú, derűs estét biztosítunk magunknak.
A témában végzett egyik mértékadó kísérlet (randomizált, duplán vak, placébó kontrollcsoport), amit 62 diákkal végeztek el, hatásosan igazolta a Nopal hatását. A kísérlet 3 hétig tartott, és a diákok ezen idő alatt nagy mértékben fogyasztottak minden lehetséges alkoholfajtát. A tesztszakasz befejeztével megállapítható volt, hogy a placébó-csoport tagjai kifejezett, tipikus másnaposságban szenvedtek, míg azok a résztvevők, akik Nopal (Opuntia ficus indica) kivonatot kaptak, a másnaposság legyengült vagy semmiféle jelét nem mutatták.
Az alkohol egy méreg számunkra, és feltételezhető, hogy a test egy gyulladási folyamattal reagál az alkoholos italok által okozott szennyező anyagokra. A Nopal kivonat csökkenti ezeket a gyulladásos folyamatokat. De ahhoz, hogy működjön, 2-3 órával az alkoholfogyasztás előtt kell fogyasztani (15-20 gramm Nopal port).
Hogyan hat?
Számos elméletet kitaláltak már a nopal jótékony hatásairól, de az összetevők hatásának egyszerű értékelésével eléggé ésszerű magyarázathoz jutunk:
- A nopal élelmi rostjai felszívják a mérgező anyagokat és meggyorsítják a véráram tisztulását.
- A nopal nyálkás poliszacharidjai megnyugtatják a gyomor-bélcsatornát, ezzel megszüntetik a hányingert, miközben jelentős mértékben pótolják az elvesztett folyadékot.
- A nopal antioxidáns és gyulladásgátló hatású növényi tápanyagai csökkentik a máj és az egész szervezet gyulladását.
Sport, izomláz, zúzódások és húzódások
Az anyagcserére gyakorolt hatása, a zsírt és szénhidrátokat megkötő képesség és különösen az a tulajdonsága, hogy gyorsítja a gyógyulási folyamatokat és a sejtek újraképződését a Nopalt a sportok és testépítés szerelmesei is nagy haszonnal fogyaszthatják.
Az izomrostok belsejében kétféle izomfonal (fehérjemolekula) lelhető fel: miozin és aktin, és ezek kapcsolódási pontján nagy erő hatására szakadások / hasadások keletkeznek. Ezek a károsodások okozzák egyfelől az izomlázat, másrészt javító folyamatokat indítanak be, melyek függenek a terhelés nagyságától, és azt a károsodott rostok erőteljesebb újraépítésével kompenzálja.
Ebben a folyamatban a fehérjék fontos szerepet játszanak, melyek a Nopalban lévő hősokk-fehérjék által a munkájukat gyorsabban és hatékonyabban képesek végezni. Bár a károsult rostok kijavítása rögtön a trauma bekövetkeztével elindul, a test saját hősokk proteinjei csak 2-3 óra elteltével támogatják a sejtek megújulását.
Tudományos kutatások igazolják, hogy idegen hősokk-fehérjék hozzáadásával, már 15 perccel az első károsodást követően, a hősokk proteinek hatására elkezdődik a sejtek megújulása. A javítás alatt álló izomrost kiesik a működésből, és a mellette lévők kezdenek dolgozni. A kezdetben kiesett izomrost újraépítése, megfelelő hosszúságú terhelés esetén, gyakran a sporttevékenység befejezése előtt már lezárul, így azokat másodszor is munkára lehet fogni. Mivel ezek a rostok megerősödnek a javítás során, így a terheléssel szembeni ellenállásuk nagyobb mint korábban.
A sportoló tehát hosszabban edzhet. Ez másrészről azt is jelenti, hogy az izomsérülés fájdalma, ami normális esetben 24-36 óra múltán jelentkezik, gyakran másnapra, észrevétlenül az alvás során, eltűnik. Ehhez hasonlóan az izomfelépítés is sokkal gyorsabban lezajlik.
Sportolók, akiknek nem magas a vércukorszintje, és a Nopalt az erős izomfelépítés miatt fogyasztják, mindig tartsanak maguknál könnyen hozzáférhető energiaforrást (pl. szőlőcukrot
Nopal - Hogyan fogyasszuk?
Ezt az igen népszerű mexikói kaktuszfélét a helyi lakosok táplálékként használják. Összehasonlítva az európai szokásokkal felhasználási formáját és fogyasztási gyakoriságát leginkább a sárgarépával vagy a burgonyával hasonlítható össze. A Nopalt fogyasztják főzve, sütve, grillezve, de nyersen is saláta formájában. A Nopalból ital is készül, sőt az alkoholtartalmú koktélokhoz is hozzáadják. De a közönséges sárgarépával vagy burgonyával összehasonlítva, melyek köztudottan igen gazdagok tápanyagokban, a Nopal valóságos kincsesbánya. Ezenfelül még a fügekaktuszban megtalálható egyéb anyagok, aminosavak, növényi rostok, vitaminok és ásványi anyagok sokoldalú hatásúak, messze lekörözve ezzel népszerű zöldségeink hasonló tulajdonságait. A Nopal szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását számos klinikai tanulmány igazolja.
Mivel a Nopal kaktuszhoz hazánkban nem lehet friss zöldség formájában hozzájutni, így szárított és porított formáját kell alkalmazzuk.
A Nopal kaktusz porított változatának fogyasztása:
  Napi háromszor legalább 5 gramm Nopal port (egy jól megpúpozott teáskanálnyit) kb. 20-30 perccel étkezés előtt keverjen be 2-2,5 dl vízbe (vagy tetszés szerint almalébe, narancslébe vagy más szénsavmentes üdítőbe, esetleg zsírszegény tejbe), ezt keverőedénnyel rázza össze, majd igya meg.
Mivel a Nopal megköti a vizet, ezért ügyeljen rá, hogy a Nopal por fogyasztásánál napközben sok vizet igyon!
A Nopal kaktusz hatékonyságánál három dolog meghatározó: először is olyan Nopal fajtából készült termékeket kell fogyasztani, melyeknek magas a növényi nyáktartalma, másodszor a Nopal por fogyasztásánál sok vizet kell inni. S talán a legfontosabb, hogy megfelelő mennyiségű Nopal port fogyasszunk, különben elmarad a várt hatás.
 
Keresés
Termékkereső