Ginseng

 

Ginzeng - Panax ginseng
A Ginseng egy adaptogén növény, melyet világszerte ismernek immunrendszer erősítő, agykapacitást növelő, szívet megóvó és stresszcsökkentő hatásairól. A gyógynövény-kereskedők „normalizáló” vagy „erősítő” anyagként emlegetik, és azt állítják, hogy automatikusan a test azon részében kerül felhasználásra, ahol szükség van rá.
 
A ginzeng növény hatásai:
- javítja az emlékező képességet
- fokozza a szervezet ellenálló képességet
- javítja a stressztűrő képességet, stresszoldó hatású
- fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet
- segít az általános gyengeség leküzdésében
- kitűnően alkalmazható a legyengült vagy lábadozó betegek erejének helyreállítására
- csökkenti a kórosan magas vércukor- és koleszterinszintet
- egyes vélemények szerint jól hat az izmok működésére, azok energia felhasználására
- késlelteti a fáradságérzetet, sőt az endorfin hormon (boldogsághormon) termelését is fokozza
- nyugtató és fájdalomcsillapító
- növeli a szexuális vágyat
- nőknél növelheti a libidót, az emlőbimbók megduzzadását idézheti elő, valamint serkenti a  hímivarmirigyek működését, sőt az impotencia bizonyos típusai ellenében is eredményes szernek bizonyult
- fiatalítja a bőrt és csökkenti a ráncok mélységét
- véd a sugárzás ellen is - a rákos betegek esetében például a besugárzás mellékhatásait enyhíti
- a pajzsmirigy működését szabályozza.
- javítja a keringést az oxigénfelvétel és megkötés javításával
- serkenti az inzulintermelést és csökkenti a vércukorszintet, így stabilizálja az energiaszintet
 
Leírása:
A kínaiak által évezredek óta használt gyógynövény. A Koreai-félsziget északi és Kína északkeleti részének (Mendzsuria) magashegyi vidékeiről származik, de néha vadon is előfordul. A 6 délkelet ázsiai és észak amerikai fajt magába foglaló ginzeng nemzetség tagja. A növény sajátossága, hogy csak árnyékban nő. Magassága 40-60 cm közötti , de az 1 métert is elérheti. Egyenes szárának szinte vöröses, minek csúcsán helyezkedik el az öt fordított tojás alakú levélkékből álló összetett levél. Virágzata ernyős, rózsaszín virágaiból borsó nagyságú, fényes termések fejlődnek. Gyökerei elágazók, a főgyökérből vastagabb oldalhajtások és hajszálgyökerek ágaznak le. Némely gyökér alakja ember alakra emlékeztető, ezért a kínaiak "embergyökérnek" is nevezik (jensen).
A legkeresettebb és legjelentősebb kínai vagy koreai ginzeng mellett más ginzengfajokat is termesztenek, mivel az előbbiek állományai erősen megritkultak. Egy különleges fajtája is létezik, a szibériai ginzeng. A szibériait az enyhébb esetekre javasolják. Amikorra a mellékvese működése gyengül, vagyis a szervezetben egyértelműen jelen vannak a stressz hatásainak akkor a kínai ginzeng javasolt.

A ginzeng növény felhasznált része a gyökere.
- a fehér ginzeng gyökeret a betakarítás után közvetlenül kén-dioxiddal fehérítik, majd ezt követően napon vagy mesterséges hőt alkalmazva szárítják
- a vörös ginzeng gyökeret úgy készítik, hogy a begyűjtött gyökereket szárítás előtt forró gőzzel kezelik.
A növény Kelet-Ázsiában rendkívüli tiszteletnek örvend, egy-egy nagyméretű gyökér rendkívüli és értékes ajándék.
Egy legenda is kapcsolódik hozzá, miszerint a növény megvilágosítja a tudatot, teljesebbé, élvezetesebbé teszi az életet, jelentősen növelve annak minőségén. A kínaiak szerint az ember ezerféle baját tudja orvosolni, ezért is bátran nevezhető "csodagyökérnek". Szerintük minél idősebb a gyökér annál több értéket rejt magába. Kissé könnyelmű kijelentéssel mindenre jó.

A jó hatások mellett meg kell említeni, hogy bármilyen koffeintartalmú élelmiszerrel való együttes fogyasztása csökkenti a hatását, illetve mellékhatásokat idézhet elő.
 
A legjobb minőségű ginseng a Koreai vörös ginseng, mivel ezt a koreai kormány ellenőrzi (amire sehol máshol nincsen példa).

Ajánlott napi adag:
- rövid ideig történő alkalmazás esetén 0,5-2 gramm
- hosszabb ideig történő alkalmazás esetén 0,4-0,8 gramm

Érdemes egy hónapos ginzeng kúrát tartani, majd utána egy hónap szünetet. A ginzeng hosszú távú használata menstruációs zavarokat és emlőérzékenységet idézhet elő, esetleg álmatlanságot okozhat.
A ginzeng javasolt adagban történő fogyasztása biztonságos, de 3 hónapos kúraszerű fogyasztás után 1-2 hét szünet beiktatása célszerű.
A ginzeng készítmények fogyasztását nem ajánlják terhességben, szoptató anyáknak, magas vérnyomásban szenvedőknek, asztmás és tüdőgyulladásos betegeknek, valamint véralvadási zavarokkal küszködőknek.

A ginzeng gyógynövény alkalmazási módjai:

A ginzengből készült kozmetikai termékek megfiatalítják a bőrt, vitalitást, egészséges szint adnak neki, hatásosan kezelik a bőrhibákat, gyulladásokat, krónikus elváltozásokat. A ginyeng alapanyagú kapszulák, extractumok pedig jelentősen hozzájárulnak a mindennapi élet jobbá tételéhez.
 Biztonsági tudnivalók
Mivel a ginseng segít egyensúlyba hozni a vércukorszintet, a cukorbetegek, különösen az inzulint használók konzultáljanak használata előtt kezelőorvosukkal.
Tartós használat esetén magas vérnyomást okozhat. Nem ajánlott azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk, vagy szív-és érrendszeri panaszaik vannak.
Terhesség és szoptatás ideje alatt nem ajánlott.
A kínai orvosok javaslata alapján ne szedjünk ginsenget láz, megfázás vagy influenza esetén. Mindazonáltal a betegség utáni felépüléshez már ajánlják szedését.
Időzítés
A ginsenget egész nap fogyaszthatjuk étkezéssel vagy éhgyomorra is. Mindazonáltal mivel stimuláló hatása is lehet, nem ajánlott a nap második felében szedni. Potenciális stimuláló hatása miatt néhány kutató szerint nem szabad más stimulánsokkal, pl. a koffeinnel együtt szedni.
Gyógyszerek együtthatása a panax ginsenggel
Csökkentheti a Warfarin (egy vérhígító gyógyszer) hatását.
A panax ginseng mérgező hatása
A túlzott mennyiségek fogyasztása álmatlanságot, orrvérzést, fejfájást, idegességet, hasmenést, bőrkiütéseket és hányingert okozhat.
Tiltások és korlátozások
Nem dokumentáltak. 

 
Keresés
Termékkereső