Maitake gyógygomba

Maitake gyógygomba:
 
A maitake megtalálható a Biozóna honlapon, az immunrendszererősítő VYRAMUNE-ban!
 
Amerikai kutatók szerint bizonyos gyógygombák sokkal jobb antioxidánsok, mint azok a táplálékok, melyekről korábban azt hittük, hogy a legjobb antioxidáns források. Egyes gyógygombák ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak egy bizonyos ergothionein nevű antioxidáns vegyületet.
Korábban úgy tudtuk, hogy a legjobb ergothieonein forrás a csirkemáj és a búzacsíra, azonban kiderült, hogy több gyógygomba akár négyszer többet is tartalmazhat belőle, mint a búzacsíra és akár tizenkétszer többet, mint a csirkemáj.

Joy Dubost, a kutatás vezetője szerint számos tanulmány bizonyította, hogy a magas antioxidáns tartalmú zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása csökkentheti több krónikus betegség kialakulásának esélyét. Az ergothionein erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és olyan egzotikus gombákban is megtalálható, mint pl. a Maitake (bokrosgomba) gyógygomba.

Gyógygombák: a legjobb antioxidánsok?


Egy adag Maitake gomba akár 13mg ergothionein antioxidáns vegyületet is tartalmazhat. A Maitake és Shiitake gombák különösen sok ergothionein vegyületet tartalmaznak. Ez a mennyiség akár 40-szeres dózist jelenthet a búzafűhöz képest.

Az antioxidáns vegyületek legfontosabb feladata, hogy semlegesítsék a szervezetben keletkező káros szabad gyököket. A szabad gyökök túlsúlya pedig sejtkárosodáshoz, akár a sejt rákos elfajulásához is vezethet.

 maitake gyógygomba (grifola frondosa) számos gyógyító tulajdonságai közül rák ellenes hatása a legismertebb.

A maitake gomba grifolánt tartalmaz, ami egy nagyon fontos béta glükán poliszacharid (sok cukor molekula összekapcsolódása). Úgy tűnik, a grifolan nevű béta glükán képes aktiválni a makrofágokat, melyek az immunrendszer “nehéz tüzérségének” tekinthetők. A maitake gyógygomba ezen tulajdonságait Larry A. Walker, Ph.D., R.D. vizsgálta és publikálta 1997 júniusában (Natural product update, Drug Topics, 1997 június).

A maitake gyógygomba másik fontos összetevője, a D frakció szintén képes az immunrendszer aktiválására.

Éppen a fenti tulajdonságok miatt tűnik úgy, hogy a maitake gyógygomba alkalmazása rákos betegeknél javasolt lehet. Laboratúriumi vizsgálatok egyértelműen bebizonyították, hogy a maitake gyógygomba kivonat képes blokkolni a tumorsejtek növekedését, rákos egerekben az immunrendszer erősödését figyelték meg.

Haroaki Nanba kutatásainak eredményét 1996-ban publikálta (Maitake D-fraction: healing and preventing potentials for cancer, Townsend Letter for Doctors and Patients, Feb/Mar 1996). Egy klinikai vizsgálat során 165 előrehaladott rákos betegnél vizsgálták a D-frakció hatását. A betegek vagy maitake D frakció kivonatot vagy ezzel kombinált kemoterápiás kezelést kaptak. A maitake gyógygomba hatásosnak bizonyult leukémiában, gyomor-, és csontrákban. Az eredmények még inkább javultak, amikor a maitake gyógygomba kivonatot kemoterápiával kombinálták. Náluk a maitake gyógygomba csökkentette a kemoterápia mellékhatásait (pl. étvágytalanság, hányás, hajhullás, fehérvérsejt csökkenés, hányinger, émelygés).

 

A maitake gyógygomba felhasználása

A maitake gyógygomba egyéb felhasználási területei

A II-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek szintén profitálhatnak a maitake gyógygomba fogyasztásából Hiroaki Nanba és Keiko Kubo kutatók szerint. A maitake gomba ezen tulajdonságát a benne található X frakciónak köszönheti. Egér kísérletekben egyértelműen igazolták a maitake gyógygomba kivonat vércukorszint csökkentő tulajdonságát.

Japánban emellett számos orvos alkalmazza a maitake gyógygombát magas vérnyomás betegségben, magas koleszterinszint csökkentésére, az emésztési problémák kezelésére.

 

A maitake vagy grifola frondosa gyógygomba természetes környezetében Japánban és Észak-Amerika keleti részén fordul elő, az erdők kihalt, kemény fáinak törzsén. Maga a maitake szó „táncoló gombát” jelent Japánban.
Ezt a meglepő nevet a maitake gyógygomba azért kapta, mert a legenda szerint azok, akik maitake gyógygombát találtak, örömükben táncban törtek ki. A gomba fejes saláta nagyságúra is megnőhet. Japán feudális korszakában a maitake gyógygombát fizetőeszközként használták.

A maitake gyógygombát laboratóriumi körülmények között is előállítják ún. Petri csészében, majd speciális termesztő házakban növesztik és gondozzák.
A maitake gyógygomba legfontosabb összetevője a 1,6 béta glükán nevű poliszacharid, mely egy magas cukor tartalmú komplex szénhidrát. A másik két fontos összetevő felfedezője Harry Preuss professzor (Georgetown University Medical Center, Washington, DC), ezek az ún. X és ES frakció.

A maitake gyógygombát a kínai és japán konyha évszázadok óta használja, és csak az elmúlt 20 éve kezdtek tüzetesebben foglalkozni gyógyító funkcióival. A maitake gyógygomba legfontosabb funkciója az immunrendszer erősítése, és az anti-tumor tulajdonsága. A maitake gomba a ganoderma gyógygombához hasonlóan adaptogén tulajdonságokkal rendelkezik, segít a megfelelő koleszterinszint, vércukorszint, vérnyomás és testsúly fenntartásában. A maitake gyógygombában található béta glükán segíti a sejtek kommunikációját bizonyos esetekben. Poliszacharidnként a béta glükán aktiválja a fehérvérsejteket, a makrofágokat, melyek elpusztíthatják azokat a mikroorganizmusokat, melyek a betegségek és rákos daganatok kialakulásáért felelősek.

A maitake gyógygomba D frakciójának ráksejtekre gyakorolt pusztító hatását Japán kutatók bizonyították 1995-ben egérkísérletekben (Kobe Pharmaceutical University).

Az eredmények az alábbi tumor csökkentést mutatták:

- mellrák, tüdőrák, májrák, prosztatarák: 73,3-45,5%
- leukémia: 25%
- gyomorrák: 33,3%
- csontrák: 0-16%

A kiváló eredmények további 4-13%-kal javultak, amikor hagyományos kemoterápiával kombinálták a kezelést úgy, hogy közben csökkentek a kemoterápia okozta mellékhatások.

Ugyan ez a kutatócsoport jutott arra az eredményre, hogy a maitake gyógygomba D frakciója aktiválja a T-sejteket, ezáltal csökkenti a tumor sejtek számát, és gátolja az áttétképződést. Ennek megfelelően arra a következtetésre jutottak, hogy a maitake gyógygomba kivonat növeli a rákos daganatokkal szemben kifejtett immunitást.

Hiroshi Tazaki és kutató csoportja (Department of Urology, New York Medical College) in vitro körülmények között azt tapasztalta, hogy a maitake gyógygomba D frakciója képes elpusztítani a prosztata daganat sejtjeit.

Preuss, aki az X (vércukor csökkentő) és ES (vérnyomás csökkentő) frakciót felfedezte, egy olyan kutatást vezetett, melynek alap feltevése az volt, hogy olyan krónikus betegségek, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás betegség és elhízás részben a glükóz/inzulin rendellenességnek köszönhetők. 1998-ban készült tanulmányában azt bizonyította, hogy a maitake gyógygomba pozitív hatással van a glükóz/inzulin egyensúlyra, ezáltal segít megelőzni a felsorolt krónikus betegségeket. Egy 2002-es tanulmány (Georgetown University) azt találta, hogy a maitake gyógygomba kivonat valóban képes növelni a glükóz/inzulin anyagcserét inzulin rezisztens egerekben.

A maitake gyógygomba májra és koleszterinszintre gyakorolt kedvező tulajdonságait két tanulmányt fedte fel (Kobe Pharmaceutical University). Egy 1996-os tanulmányban olyan egereket vizsgáltak, melyeknek a vérben található vérzsír értékei magasak voltak. Ezeket az egereket vagy koleszterinnel etették vagy 20% maitake gyógygomba kivonatot tartalmazó száraz táppal. Az eredmények azt mutatták, hogy a maitake gyógygomba kivonat megváltoztatta a zsírsav anyagcserét, a májban lecsökkent a koleszterin termelés, a vérzsír értékek pedig lecsökkentek.

A maitake gomba a vérnyomást is képes csökkenteni. Egy 1994-es tanulmányban (New York, Ayurvedic Medical Center) magas vérnyomásban szenvedő betegeknek adtak egy hónapon keresztül, naponta 2-szer maitake gyógygomba kivonatot. A betegek vérnyomása 5-20%-kal csökkent.

Tanulmányok szerint a maitake gyógygomba kivonat kedvező lehet AIDS betegeknek is. Két 1992-es in vitro tanulmány (Japán, és USA, National Cancer Institute) is azt mutatts, hogy a maitake gyógygomba növeli a T-sejtek aktivitását és pusztítja a HIV vírust.

1999-ben az FDA (Food and Drug Administration) engedélyezte egy maitake termék kipróbálását mell-, és prosztatarákos betegeknél.

A maitake gyógygomba kivonat C-vitaminnal történő alkalmazása javítja a felszívódást, ezért javasolt a kettőt együtt fogyasztani.

A maitake gomba fogyasztása nem javasolt gyermekeknek, autoimmun betegségben szenvedőknek és terhes nőknek. A mellékhatások előfordulása nagyon ritka, a legsúlyosabb mellékhatás a telítettség érzet, de ezt leginkább azoknál tapasztalták, akik közvetlenül nyersen fogyasztották a gombát. Éppen ezért ez nem szerencsés, a maitak gyógygomba kivonat fogyasztása javasolt. Gyógyszerekkel történő negatív kölcsönhatást eddig nem tapasztaltak.

Forrás: Dr. Tihanyi László

American Cancer Society (ACS). ACS Guide to Complementary and Alternative Cancer Methods. Atlanta, GA: American Cancer Society, 2001.

Balch, James F., MD, and Phyllis A. Balch, CNC. Prescription for Nutritional Healing, 2nd ed. Garden City Park, NY: Avery Publishing Group, 1997.

Haugen, Jerry and George B. Holcomb. "Specialty Mushrooms." The Mushroom Growers' Newsletter, Office of Communications, U.S. Department of Agriculture.

Inoue, A., N. Kodama, and H. Nanba. "Effect of Maitake (Grifola frondosa) D-Fraction on the Control of the T Lymph Node Th-1/Th-2 Proportion." Biological and Pharmaceutical Bulletin 25 (April 2002): 536-540.

Kodama, N., K. Komuta, and H. Nanba. "Can Maitake MD-Fraction Aid Cancer Patients?" Alternative Medicine Review 7 (June 2002): 236-239.

Manohar, V., N. A. Talpur, B. W. Echard, et al. "Effects of a Water-Soluble Extract of Maitake Mushroom on Circulating Glucose/Insulin Concentrations in KK Mice." Diabetes, Obesity and Metabolism 4 (January 2002): 43-48.

Mushroom Council. 11875 Dublin Boulevard, Suite D-262, Dublin, CA 94568. (925) 556-5970. <www.mushroomcouncil.com>.

U. S. Food and Drug Administration (FDA). 5600 Fishers Lane, Rockville, MD 20857. (888) 463-6332. <www.fda.gov>.

 

 
Keresés
Termékkereső