Reishi (Ganoderma)

Reishi (Ganoderma, pecsétviaszgomba)

A Reishi megtalálható a Biozóna honlapon, az immunrendszererősítő VYRAMUNE készítményben!

Amerikai tudósok szerint a szervezet erősítése antioxidáns vegyületekkel, kulcs szerepet játszhat a hosszú, egészséges élet elérésében.

 

Antioxidáns Reishi

 

Forrás: International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2004

Azok az egerek, amelyek antioxidáns vegyületeket kaptak 20%-kal tovább éltek és kevesebb szív eredetű, illetve az életkorral összefüggő betegség alakult ki náluk, mint társaiknál. Ha ugyan ez igaz lenne embernél is, akkor a fejlett világban az emberek akár 100 évig is élhetnének. A washingtoni egyetem kutató szerint az öregedés, és a vele együtt járó betegségek kialakulásának okai azok a rendkívül reaktív oxigén vegyületek, melyeket más néven szabad gyököknek hívunk. A szabad gyökök olyan betegségek kialakulásával vannak kapcsolatban, mint a szív-, és érrendszeri megbetegedések, a rák és egyéb életkorral összefüggő betegségek.

Az International Journal of Food Sciences and Nutrition lapban megjelent 2004-es tanulmány szerint a Reishi (ganoderma, pecsétviaszgomba) nagyon erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Laboratóriumi kísérletek megerősítették a Reishi szabad gyök befogó képességét, ami ráadásul olyan erős, hogy a Reishi kivonat felszívódása után is sokáig megmarad a hatása. A GLB 7 nevű vegyület csökkenti a szabad gyökök termelődését.

dr. Vladimir Kupin (Cancer Research Centre, Moszkva) kutatásai szerint a Reishi sokkal jobb antioxidáns, mint más, izolált vegyületek. Muslincákkal végzett kutatása (melyek genetikai szerkezete nagyban hasonlít az emberéhez) azt mutatta, hogy a Reishi gyógygombát fogyasztó állatok szignifikánsan tovább éltek a kontrollcsoport egyedeihez képest.

Epidemiológiai kutatások eredményei azt mutatták, hogy a magas antioxidáns tartalmú ételek fogyasztása és a rák kialakulási kockázata között fordított arány figyelhető meg. Tehát az antioxidánsok bevitele csökkentheti a rák kialakulásának esélyét.

Bizonyos tanulmányok szerint az antioxidáns vegyületeknek fontos szerepük lehet a rákgyógyítás folyamatában, mivel az antioxidánsok képesek szelektíven hatni a rákos sejtekre, elősegítik a ráksejtek programozott sejthalálának bekövetkezését, miközben az egészséges sejteket nem bántják. Emellett az antioxidánsok csökkentik az áttétek kialakulását és az ér újdonképződés folyamatát.

A Reishi bizonyos rákbetegségekre gyakorolt jótékony hatásáról több tanulmány is ír.

A szabad gyökök felhalmozódása a szervezetben károsítja a sejtek működését, ami az öregedés és több betegség előidézője is lehet. Az emberi immunrendszer és a szervezet antioxidáns kapacitása a korral egyre gyengébb lesz, sokan éppen ezzel magyarázzák a rák és súlyos fertőzések jelentősen nagyobb számú előfordulását idősebb emberekben. Az antioxidánsok segítenek fenntartani a szervezet egyensúlyi állapotát és megelőzni bizonyos immunrendszerrel, kardiovaszkuláris rendszerrel és májműködéssel összefüggésben álló betegségek kialakulását.

Ebben segíthet a rendszeres zöldség és gyümölcs fogyasztás, valamint a modern gyógygomba termékek. A legfrissebb ajánlások szerint naponta legalább 5 adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene elfogyasztani.
  • Hogyan támogatja a ganoderma a rákgyógyítást?

Miért van az, hogy sok rákos beteg belehal betegségébe, míg sokan felépülnek belőle? Miért kockázatos a sugár-, és kemoterápia? Hogyan segítheti a ganoderma lucidum gyógygomba a konvencionális rák terápiát?

Hogyan támogatja a ganoderma a rákgyógyítást?
A modern rákgyógyítás lényege: radio és/vagy kemoterápiával elpusztítani a rákos sejteket. Azonban ez a pusztítás nem kíméli a szervezetet sem, és olyan fontos sejteket is károsíthat, mint a

- makrofágok
- T-limfociták
- fehérvérsejtek
- vérképző sejtek
- szívizomsejtek
- májsejtek
- bélhámsejtek
- hajhagymák

Ráadásul a kemoterápia gyengíti a szervezetet, csökkenti az immunrendszer működését. A kezelés befejezését követően a megmaradt rákos sejtek új erőre kaphatnak, kihasználhatják a szervezet gyengeségét, és ez végzetes lehet.

Mi lehet a megoldás egy ilyen nehéz helyzetben?

Mindenekelőtt az immunrendszer, a szervezet erősítése az elsődleges ilyen állapotban. Több tanulmány szerint a ganoderma lucidum gyógygomba fogyasztása a modern rákgyógyító terápiákkal együtt hatékonyabb lehet. Ennek legfőbb oka az, hogy a ganoderma gyógygomba is rendelkezik bizonyos anti-tumor tulajdonságokkal. Ráadásul a ganoderma lucidum csökkentheti a sugárterápia mellékhatásait és segítheti a fent említett fontos sejtek működését.

Ezen kívül, mivel nem toxikus, nem szükséges a ganoderma szedését felfüggeszteni, tehát nem kell kúraszerűen adni, hanem folyamatosan szedheti a beteg.

Számos kutatás eredménye szerint a ganoderma gyógygomba:

-növeli a szervezet ellenálló képességét a sugár-, és kemoterápiával szemben
-erősíti az immunrendszert
-javítja az étvágyat

Nagyon sok betegnél éppen az a legnagyobb probléma, hogy a legyengült szervezet nem képes elviselni a sugárkezelés és/vagy kemoterápia mellékhatásait. Ganoderma gyógygomba fogyasztásával azonban ez a helyzet megkönnyíthető.

A ganoderma gyógygomba ezen jótékony tulajdonságait a benne található szerves germániumnak, szuperoxid-diszmutáznak és a poliszacharidoknak (pl. béta glükán) köszönheti.

Milyen a jó ganoderma termék?

Nem minden gyógygomba termék egyforma. Az alacsony minőségű termékek hatékonysága sokkal szerényebb lehet. Rákbetegség esetén nem szabad kompromisszumokat kötni, a legjobb gyógygomba kivonatra van szükség, ami megfelelő hatóanyag mennyiséget tartalmaz.
Milyen termékek szedése javasolt a ganoderma gyógygomba kivonat mellett?

- Cordyceps gyógygomba
- Maitake gyógygomba
- Béta-glükán
- Matuzalem folyadék vagy tabletta

Ezek még nálunk csak étrend-kiegészítők, de Japánban az említett gombakeveréket Krestin néven a daganatos betegségek gyógyszereként törzskönyvezték az elmúlt 3 évben.

Kérdések a ganoderma gyógygombáról
A pecsétviaszgomba (ganoderma lucidum, reishi) egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságainak nagyon komoly irodalma van. Próbáljuk meg összeszedni a legfontosabb kérdéseket a ganoderma gyógygombáról.
1, Mik a ganoderma gyógygomba aktív hatóanyagai?

Kutatók szerint a ganoderma lucidum gyógygomba legfontosabb hatóanyagai a vízoldékony poliszacharidok, melyeknek anti-tumor, immunmoduláns, és vérnyomás csökkentő hatást tulajdonítanak.

Másik fontos hatóanyagok az ún. triterpének, a reishiben található formájukat ganoderma savnak nevezzük. Kutatások szerint a ganoderma savnak az allergia csökkentésében, az oxigén felhasználás növelésében és a májfunkciók javításában van szerepe.

2, Lehet-e a ganoderma fogyasztásának bármilyen mellékhatása?

A reishi egy rendkívül különleges gyógygomba. Nem mérgező és nagy mennyiségű, tartós fogyasztása sem jár mellékhatásokkal. Ajánlott azonban C-vitaminnal együtt fogyasztani, hiszen a C-vitamin hatására aktív hatóanyagainak hasznosulása megnő.

3, Lehet-e a ganoderma készítményeket más gyógyszerekkel együtt fogyasztani?

A reishi kutatása 2000 évre tekint vissza, de káros mellékhatásokról ez idáig senki nem számolt be. Ettől függetlenül óvatosnak kell lennie minden ganoderma termékkel, ha szerv transzplantáción esett át, vagy immunszupresszív gyógyszert szed.

4, Mennyi időn belül jelentkezik a reishi kedvező hatása?

Ez az idő egyénenként eltérő, de normális esetben 10 nap – 2 hét után várható a pozitív hatások jelentkezése.

5, Mik a reishi fogyasztásának legfontosabb szabályai?

A legjobb reggel, éhgyomorra fogyasztani, lehetőleg minél több folyadékkal. Kutatások szerint a C-vitamin segíti a ganodermában található poliszacharidok lebontását, ezáltal a szervezet könnyebben tudja hasznosítani.

6, Milyen reishi fajták léteznek?

Alapvetően 6 féle reishit különböztetünk meg. Létezik vörös, fekete, kék, fehér, sárga és lila reishi. A leginkább elterjedt és az egészségre legjobb hatással bíró reishi a fekete és a vörös ganoderma.

7, Csak betegség esetén érdemes a ganodermát fogyasztani?

Egyértelműen nem, megelőzés céljából is kiváló a ganoderma gyógygomba.
Ganoderma gyógygomba Malaysiában
A ganoderma lucidum gyógygomba Malaysiában 1980-tól örvend komoly népszerűségnek. Leggyakoribb felhasználási módja a ganoderma tea és a ganoderma kapszula.
Malaysiában a ganoderma gyógygombát több mint húszféle betegség gyógyítására használják. Ezek közül a legfontosabbak: magas vérnyomás, gyulladás, hepatitis, rák, leukémia.

A modern tudomány mára beazonosította a ganoderma gyógygomba legtöbb jótékony összetevőjét:

- poliszacharidok
- szerves germánium
- triterpének
- adenozin
- LZ-8
- aminosavak

A ganoderma lucidum gyógygomba termesztését 1984-től kezdték meg nagyobb volumenben, jelenleg évente kb. 300 tonnát termelnek belőle.

A ganoderma lucidum jótékony tulajdonságai bizonyos betegségekben:

Hepatitis B

Úgy tűnik, hogy a ganoderma lucidum gyógygomba hatásos a hepatitis B kezelésében, mivel képes csökkenteni az SGPT és SGOT szintet.

Cukorbetegség

A ganoderma gyógygomba kutatások szerint képes csökkenteni a vércukorszintet már két hónap elteltével.

Magas vérnyomás

A ganoderán savaknak köszönhetően (B, D, F, H, K, S, Y) a ganoderma lucidum gyógygomba képes csökkenteni a magas vérnyomást.

Akut myeloid leukémia

Egy kutatás során akut myeloid leukémiában szenvedő betegeket nagy dózisú ganoderma gyógygomba kivonattal kezeltek a kemoterápiát megelőzően, majd azt követően 3 hónapon keresztül. A ganoderma kivonat szignifikáns javulást okozott a betegeknél (a fehérvérsejt, hemoglobin, trombocita számban).

Nasopharyngealis karcinóma

Öt III-as típusú NPC beteg bevonásával készült tanulmány szerint a nagy dózisú ganoderma lucidum gyógygomba kivonat kedvezően hatott a betegek állapotára: energikusabbnak érezték magukat, javult az étvágyuk és jobban tudtak aludni. Emellett csökkent a fájdalmuk és ezek a pozitív tulajdonságok minden mellékhatás nélkül jelentkeztek.
 
Eredete,stb:
A ganoderma a Ganoderma lucidum gyógygomba hétköznapi neve. Gyakran emlegetik még reishi, vagy Kínában ling zhi néven. Magyar neve: pecsétviaszgomba. A ganoderma a legnépszerűbb gyógygomba Kínában, Japánban és az USA-ban.
A ganoderma gyógygomba a fák törzsén nő. Fényes, kemény, aszimmetrikus kalapja van, mely több színben is pompázhat a sárgától a feketéig. A gyógygomba kalapját, spóráját és micéliumát használják gyógyításra. A vadon nőtt ganoderma Ázsiában nagyon ritka.

Az ősi Kínában a ganoderma olyan ritka és értékes volt, hogy kötelezően be kellett szolgáltatni a császárnak, s a gomba az „életelixír” nevet kapta. 1972-ben japán kutatók sikeresen kezdték el termeszteni. Kalapjának színe alapján 6 fajtáját különböztetjük meg: sárga, lila, fekete, fehér, zöld, piros. Az eltérő színű gyógygombák eltérő gyógyító hatással rendelkeznek.

A ganoderma gyógygomba a legfontosabb gyógynövény Ázsiában. Szinte minden betegség kezelésére használják az alternatív medicinával foglalkozó szakemberek. Kínában a ganoderma gyógygombával történő gyógyítás kb. 4000 évre tekint vissza. Mentális és fizikai problémák kezelésére egyaránt alkalmas.

A füves emberek, gyógynövény specialisták a ganodermát adaptogén növényként tartják számon, ami természetes szabályozást jelent, tehát serkenti az immunrendszer működését, ha alulműködik és visszafogja, ha túlműködik. A ganoderma gyógygomba legfontosabb összetevői a nagy molekulasúlyú poliszacharidok, és a káros szabad gyökök befogására alkalmas antioxidánsok. Emellett a ganoderma tartalmaz káliumot, magnéziumot, kalciumot és germániumot.

A ganoderma gyógygombát Japánban és Kínában elsődlegesen a rák kezelésére használják, illetve az immunrendszer serkentésére kemoterápia és sugárkezelés után. Előszeretettel alkalmazzák autoimmun betegségek kezelésére is. Májvédő hatása szintén kiemelkedő.

Japánban, Kínában, Dél-Koreában és az USA-ban kutatók folyamatosan vizsgálják a ganoderma gyógygomba kedvező tulajdonságait és hatásmechanizmusát. Állatkísérletekben kiváló eredményeket értek el a ganoderma gyógygomba alkalmazásával.

A nyugati rákkutatók elsősorban prosztatarák kiegészítő kezelésére használják.

A ganoderma gyógygomba kedvező hatásai leginkább az alábbi betegségekben tapasztalhatók:

- rákos daganatok
- szívritmuszavar
- koszorúér rendellenesség
- magas vérnyomás
- magas vércukorszint
- magas koleszterinszint
- alacsony vérnyomás
- stroke

Egyéb betegségekben is megfigyeltek pozitív hatásokat:

- hányás
- hajhullás
- vesegyulladás
- vesekövesség
- gyomor influenza
- akne
- székrekedés

Ez a gomba azonban étkezési gombaként nem fogyasztható, mert az íze nagyon keserű. Ritkasága miatt ma már nem is a gomba termőtestét fogyasztjuk, hanem pl. lila kukoricán nevelte ganoderma gomba micélium koncentrációját. Ennek a hatóanyag tartalma sokkal magasabb és tetszőleges mennyiség állítható elő belőle (Liver Strength).Forrás:

1. Teow, S.S. 1986.Cultivation of Ganoderma lucidum and its medicinal value. In extended Abstract. gth Malaysian Microbiology Symposium, 79-82.
2. Teow, S. S. 1994. Ganoderma lucidum in 40 days. In Abstract. '94 International Symposium on Ganoderma Research. P 21.
2 of 3 08/09/2009 5:50 PM
reishi97d-9 http://www .canited.com/reishi97d-9.htm
3. Teow, S.S. 1997. The effective application of Ganoderma nutriceuticals. In B.K. Kim, C.K. Moon, and T.S. Kim (Eds), Recent Progress in Ganoderma lticidum Research (pp. 21-39) Seoul, Korea. The Pharmaceutical Society of Korea

 

 
Keresés
Termékkereső