Aloe Vera

Aloe Vera


Az Aloe (Aloë) nemzetség 250 faja Afrika száraz részein él, de többet közülük más földrészekre is behurcoltak, gyógy- vagy dísznövényként termesztenek. Változatos megjelenésű nemzetség, a szár nélküli pozsgás levelű fajok mellett félcserjék, cserjék és fák is megtalálhatók közöttük. Közös jellemzőjük az egyoldalú, sokvirágú fürtös virágzat, melynek virágai gyakran bókolók.


Az Aloe verát ősidők óta használják gyógyításra. Évezredeken átívelő karrierjét annak köszönheti, hogy számtalan betegségre, bőrelváltozásra és emésztőszervi problémára sikeresen alkalmazható. Napjainkban a világ számos országában termesztik, olyan helyeken, ahol az éghajlat alkalmas a szabadföldben való nevelésére.

Kiemelkedő a sejtregeneráló hatása.

Ebből származik az, hogy a bőrünkre gyakorolt egyedüli hatása közismert. Kiválóan használható kozmetikai célokra ránctalanító, bőrmegújító, fiatalító hatása miatt. A regeneráló, sebgyógyító hatása rendkívül jól érvényesül sérülések esetén, legyen a kiváltó ok égés, vágás, horzsolás, harapás, műtét vagy bármi.

Hámsejtek a testünk belsejében is vannak.

Ezek borítják üreges szerveink belső felületét. Az Aloe sejtmegújító hatása belsőleges fogyasztás esetén is érvényesül. Ezért vált be kiválóan gyomorfekély, a vastagbél fekélyes, gyulladásos elváltozásai, székrekedés esetén.

Immunrendszerre kifejtett jótékony hatása is a vékonybélben zajlik.

Enzim és rosttartalma révén megtisztítja a vékonybél felszívó felszínét. A kesztyűujj-szerűen kidomborodó bélbolyhocskák közül eltávolítja az oda letapadt zsírban oldott vegyszermaradványokat. Ezáltal a vékonybél felszívó felszíne visszanyeri eredeti nagyságát. Ezt a hatást még ez idáig semmilyen más gyógynövény esetében nem tapasztalták meg, nincs más tisztító kúra, ami ilyen kíméletesen és hatékonyan meg tudná tisztítani a vékonybél felszívó felszínét. Mivel az immunrendszerünk sejtjeinek kb. 70 %-a, a belek falában található, az Aloe közvetlenül el tudja látni az immunsejteket a benne található tápanyagokkal. Így helyzetbe hozza az immunrendszert, hogy hatékonyabban működhessen.

A tisztítás megtörténte után regenerálja a felszívóhám esetleges sérüléseit.

Ezzel megakadályozza olyan anyagok felszívódását, amelyeket az immunrendszer idegenként ismerne fel. Ez a hatás az ételallergiák megelőzéséért és kivédéséért felelős.

Az Aloe enzimtartalma révén tökéletesíti a fehérjék emésztését és ezáltal is akadályozza az immunrendszer számára idegen fehérjedarabkák keringésbe jutását. Ennek köszönhető, hogy az Aloe hatékonynak bizonyult egyes izületi elváltozásokban és autoimmun betegségekben.

Méregtelenítés

Az aloe kiváló májsejtregeneráló hatása révén segíti a szervezetet megszabadulni a felesleges vegyszermaradványoktól, mivel javítja a máj és a vese méregtelenítő működését.

Összefoglalva, az Aloe pótolja azokat a tápanyagokat, amik az élelmiszereinkből hiányoznak, és segít megszabadulni a felesleges vegyszermaradványoktól. Ha megadod a testednek mindazt, ami az egészséges működéséhez kell, akkor tud egészségesen működni. Jobb lesz az erőnléted, ellenálló képességed, munkabírásod, pihentetőbb az alvásod.

Ez a növény fantasztikus víztároló képességgel rendelkezik, így a belőle készült, hidratáló hatású kozmetikumok különösen ajánlottak az érett bőrre.
Az Aloéban megtalálható majdnem az összes vitamin, emellett gazdag ásványi anyagokban, enzimekben, fehérjékben, szénhidrátokban és aminosavakban. Ezek az anyagok egymás hatásait fokozva, egyedülálló módon segítik a bőrt, hogy megtartsa egészséges állapotát, illetve sokáig fiatalosan üde maradjon.

Meglepő, de igaz: az Aloe Vera ötször gyorsabban szívódik be a bőrbe, mint a víz, és eljut az összes bőrréteghez. Alkalmazható külsőleg sebekre, allergiás problémákra, kiütésekre, csípésekre, égési sebekre, bőrelváltozásokra.

Hatásai

* Sejtregeneráló;
* immunrendszer-erősítő;
* tisztító, méregtelenítő, fertőtlenítő;
* tápláló;
* gyulladáscsökkentő;
* idegnyugtató;
* fájdalomcsillapító;
* enyhíti a viszketést;
* gyógyítja a herpeszt;
* csillapítja a vérzést.

 


A növény története

Az Aloe verát számos ókori civilizáció istenként tisztelte. Ed Maykut és Marc Schweizer Aloe vera – A növény, amely ápol és gyógyít című könyvéből számos érdekesség megtudható e növényről.
Egyiptomban az Aloe „vére” szépséget, egészséget és örökkévalóságot biztosított. Használták a bebalzsamozási szertartáson is. Kína császárai számára az Aloe leveleinek gyógyító tüskéi az istenek szent körmét jelképezték. Az amerikai indiánok istenként tisztelt tizenhat növényük egyikének tekintették az Aloét. Az afrikai sivatagok nomád népei a sivatag liliomjának nevezték e növényt. Az oroszok a hosszú élet elixírjeként tartják számon.

Az ókori egyiptomiak kedvező kozmetikai tulajdonságai miatt is megbecsülték az Aloét. Úgy tartották, hogy képes a nők fiatalságát és szépségét megőrizni. A legenda szerint Kleopátra bőrének és szemének szépsége sokat köszönhet az egyik núbiai rabszolgája által készített Aloe-tartalmú öblögetővíznek. Nephertiti királynő mesés szépségét is az Aloe húsával kevert szamártejes fürdőknek tulajdonítja a hagyomány.
Az ókori görög birodalomban az Aloe a szépséget, a nyugalmat, a szerencsét és az egészséget szimbolizálta. Hippokratész egyik tanulmányában többek között a hajnövesztés hatásos szereként is említi a növényt. Úgy vélték, hogy az Aloe növény nedve sérthetetlenné teszi a harcosokat.
A rómaiak az Aloe levét sebgyógyítására használták. A növény friss húsát pedig hajhullás és szemfertőzés ellen alkalmazták.  
A maya indián nők az Aloe levét – csakúgy, mint Kleopátra – a fiatal férfiak elcsábítása céljából, kozmetikumként használták.
A Távol-Keleten szintén nagyon népszerű az Aloe. Japánban fajták százait termesztik különböző felhasználási célokra. Eszik és isszák. Számos különböző formában használják gyógykezelésre és szépítő céllal.

Hogy néz ki?

Botanikusok jellemzése szerint az Aloe a liliomfélék családjába tartozó virágos, zárvatermő növény. A mezei Aloe vera 60-90 cm-es magasságot ér el. 40-50 cm hosszú és 6-10 cm széles, vaskos levelei alsó szegélyén, mindkét szélen apró tüskék találhatók. A védőréteget alkotó héj megszűri a levegőt és a vizet. E hártya alatt cellulóz bőrszövet helyezkedik el, amely kalcium-oxalát kristályokat és sárgásvörös nedvvel telt periciklikus sejteket borít. Ezt a hashajtó hatású nedvet hívják az Aloe vérének. Alatta van a növény színtelen húsa (gél és nedv), a növény legértékesebb része. A hús minősége nagymértékben függ a növény ápolásának körülményeitől, a talajtípustól és az éghajlattól.
A virágai egy vagy több hosszú száron nőnek, kis trombitához hasonlítanak, színük a zöldesfehértől a sárgán és narancsszínűn át a pirosig terjedhet. A virág hosszú, vastag és mindkét szélükön tüskés levelei egy rövid szár körül spirálisan, szalagcsokorszerűen helyezkednek el.

Körülbelül 300 Aloe-fajta létezik szerte a világon, és évente újabbakat fedeznek fel. Vannak közöttük szerepelnek néhány centiméteres növények és több tucat méter magas, fához hasonlítók is. Ám csak néhány rendelkezik gyógyító, szépítő hatással. Az Aloe vera a legtöbb tropikus és szubtropikus tájon természetes körülmények között fejlődik.

A legjobb termékek

A drogériákban számos Aloe-tartalmú kozmetikumot találsz. Fontos tudnod azonban, hogy hatékonyságuk a termék tisztaságától, valamint a gyártás és tartósítás módjától függ. Ha a levelek húsát porrá szárítják, elvész a növény legtöbb gyógyító tulajdonsága. A termékek címkéjén feltüntetett százalékos hatóanyag-tartalom gyakran félrevezető. Nem veszik ugyanis figyelembe sem a hígítást, sem a tartósítás módját.
Egyes termékek címkéjén az olvasható: 100% Aloe vera, miközben valójában csupán csekély mennyiséget tartalmaznak a növényből, amelyet vízzel higítottak!
A legjobb biztosíték a jó minőségre és a valós töménységre az, ha a terméket egy szigorú minőségellenőrző szervezet jóváhagyta. Ilyen szervezet az IASC (Nemzetközi Aloe-kutató Tanács), amelynek logóját felfedezheted a kozmetikumon.

Mi készül belőle?

Számos kozmetikai termékhez használják e növényt, alapanyaga többek között arckrémeknek, testápolótejeknek, szappanoknak, tusfürdőknek és hajápolószereknek. De még fogkrémet is gyártanak Aloe-kivonattal.
Az aloe verás szappanokat általában könnyű illóolajokkal gazdagítják, így nemcsak hidratálják a bőrt, hanem finom illatot is adnak.
Az aloe verás dezodor ásványi sókat tartalmaz, amelyek természetes módon gátolják a baktériumok szaporodását és a kellemetlen szagok kialakulását, miközben a bőr izzadási folyamatai akadálytalanul folytatódhatnak. Fontos, hogy a salakanyagoktól meg tudj szabadulni anélkül, hogy újabbakkal terhelnéd a szervezetedet.
Az aloe verás sampon tökéletes választás a természetes hajápoláshoz. A vitaminokban gazdag készítmény kíméletesen tisztít, és táplálja, hidratálja a hajszálakat.
Az aloe verás fogkrém megelőzi a fogszuvasodást, csökkenti a fogínyvérzést, és gyógyítja a szájsebeket, a bakteriális és gombás megbetegedéseket.

Meg is ihatod!

Az Aloe géljét felhasználják gyümölcslevek és ásványvizek készítéséhez vagy 100 százalékos aloe-üdítőitalhoz. Ezek a magas vitamin- és ásványi anyag-tartalmú italok erősítik az immunrendszert, jó hatásuk van a gyomorra és a keringésre, és csökkentik a gyomorsav termelődését.  

Forrás: ötvenen túl.hu

 

 
Keresés
Termékkereső