Fokhagyma

 

Fokhagyma:
 
Fokhagymából készült termék található a Biozóna honlapon, a gyógynövénykivonatok, keringésjavítók stb. között.
Elő- és Dél-Ázsiában őshonos; különleges ízjavító hatása miatt az egész világon kedvelik. Egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték. A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. A pestisdoktor madárfejszerű álarcának csőrrészébe (amin át az orvos belélegezte a levegőt) többek között fokhagymalevelet is tettek. Hazánkban a 15. században kezdték termeszteni. A fizikai teljesítményre gyakorolt pozitív hatása is felmerült már az ókorban: az egyiptomi piramisépítők erő- és állóképességük növelése végett fogyasztották.
A fokhagyma a magyar konyha egyik legjellegzetesebb fűszere. Nem kifejezetten magyar növény, hiszen különböző méretűre növő változatait szerte a világon termesztik. A fokhagyma évelő növény, a levele félméteresre is megnőhet, de a növény legfontosabb része a hagymája. A gerezdek száma növényenként változó. Fogyaszthatóak a friss gerezdek és a szárított fokhagyma, kapható tabletták, kapszulák formájában vagy olajban, alkoholban tartósítva is. Őshazája egyes források szerint valahol Ázsiában keresendő. Több mint 200-féle biológiailag aktív anyagot, illóolajakat (alliin, allicin), szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, C-vitamint tartalmaz.
A modern orvostudomány igazolta emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, vérnyomást csökkentő, vércukorszint-szabályozó, epe- és májműködést elősegítő hatását. Növeli az érfal rugalmasságát, megelőzi a vérrögképződést, valamint mérsékli a koleszterin- és trigliceridszintet is, így kiváló például a szívkoszorúér-megbetegedés megelőzésére. Erősíti az immunrendszert és mind bakteriális, mind gombás fertőzések ellen hatásos lehet. A legújabb kutatások alapján egyértelművé vált a növény fogyasztásának rákellenes hatása is. A fokhagyma fogyasztása csökkenti a gyomorrák, vastagbélrák, bőrrák előfordulásának valószínűségét. Bár embereken végzett kísérletet még nem végeztek, patkányokon végzett tanulmányok szerint olyan befolyást gyakorol bizonyos hormonok termelésére (pl. tesztoszteron), hogy anabolikus, antikatabolikus és zsírégető hatásai is lehetnek.
A fokhagyma gyógyhatásai között a legfontosabbként érelmeszesedést gátló tulajdonságait kell megemlítenünk. Az olaszok és franciák konyhaművészete kifejezetten sok fokhagymát használ, ami meglátszik ennek a betegségcsoportnak alacsonyabb előfordulási adatain is. Közismert a növény értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is, ami különösen a szem, a láb, és az agy szűkült ereiben, tehát az ún. perifériás (a szívtől távol eső) erekben érvényesül. Mindemellett a fokhagyma jótékony hatással bír a bélfodor elmeszesedett ereire, ami hasznos lehet azok számára, akik emiatt szenvednek puffadástól, felfúvódástól.
Az említett kéntartalmú vegyületek bizonyos mértékig blokkolják a véralvadásban szerepet játszó fehérjék működését, ami viszont segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását. A szívműködést serkentő hatása is ismert, egyes alkotóelemei révén lassítja a szapora szívműködést, oldja szív koszorúereinek görcsét, aminek következtében javul a szívizom vérellátottság tápláltsága, nő a szív teljesítőképessége.
Hatásos a fokhagyma a különböző baktériumok, vírusok és a bélfertőzések leküzdésében, és enyhíti a megfázásos, köhögéses és légúti panaszokat. Csökkenti a menstruációs görcsöket, a bélés gyomorbajokat. Antioxidánsként erősíti az immunrendszer. Valószínűleg a prosztatarák kialakulásának megelőzésében is jótékony hatású.
Honnan származik az illata?
Mi az oka annak, hogy egy fokhagymás pirítós után rendszerint nem elég csupán fogat mosni, ahhoz hogy a jellegzetes fokhagymaillattól megszabaduljunk?
A fokhagyma illatát és gyógyhatását egyaránt a gerezdekben található mintegy 100 kéntartalmú vegyületnek köszönheti. A szétzúzott vagy szétrágott fokhagymából felszabadul egy allicin nevű anyag, melynek egy része ezek után tovább bomlik, s ebben a folyamatban újabb szintén gyógyhatású kénvegyületek keletkeznek (pl. ajoén ). Ezek a kénvegyületek hő hatására könnyen felbomlanak, illetve ki sem alakulnak, ezért az igazi fokhagymarajongó, illetve gyógyhatását teljes mértékben élvezni szándékozó a fokhagymát csakis nyersen fogyasztja. Ennek mellékhatása az egyhamar nem távozó fokhagymaszag, ami nemcsak a leheleten érezhető, de mert a bőrön keresztül is távozik, az egész testet a növény "illatába" burkolja.
AdagolásÁltalános egészségmegóvásra napi 600 mg fokhagyma körülbelül a javasolt adag, ez 1-2 gerezdnyi adagot jelent.
MellékhatásokTermészetes bevitelnél (fokhagyma gerezd) előfordulhat gyomorégés, bélgázképződés, hasmenés, esetleg kiütések. Fokhagymakészítmények esetén ezek jelentkezésére kisebb az esély.
 
 
Keresés
Termékkereső