Kudzu

Gyógynövények - Gyógynövények

 KUDZU(Pueraria lobata)

Ön is függőségtől szenved? Képtelen leszokni a dohányzásról?

 

A kudzu tabletta biztos megoldást jelenthet a problémára.
A nikotin az un. nikotin receptorokon keresztül fejti ki hatását. Ha valaki abbahagyja a dohányzást, ezek a receptorok szabadon maradnak. Ez elvonási tünetekhez vezet! Ilyen a nyutalanság, ingerlékenység és a megemelkedett nikotin éhség. A kudzu hatóanyagai egyszerűen lekötik ezeket a receptorokat, és így gyakorlatilag helyettesítik a nikotint, elfoglalják a helyét.
Röviden:
Segít az alkoholfüggőségben, - jelentősen csökkenti a cigaretta után vágyat, befolyásolja a szerotonin- és dopamintermelést az agyban, pozitív hatással lehet a kedélyállapotra; csökkentheti az izomfájdalmakat és fejfájást; általánosan javíthatja a közérzetet, erőt adhat a szervezet álalános kimerültsége esetén; csökkentheti az inzulinrezisztenciát; segíthet klimax esetén is.
Milyen gyorsan hat?
Klinikai vizsgálatokban átlagosan 7 napon belül jelentősen csökkent, 14 nap alatt teljesen megszűnt a cigaretta utáni vágy.

A kudzu segít a szervezet regenerálódásában is:
- méregteleníti a belső szerveket, különösen a májat
- pozitívan befolyásolja a szerotonin- és dopamintermelést az agyban, ezáltal erősíti az idegrendszert és javítja a kedélyállapotot
- javítja a közérzetet, erőt ad.
A kudzu az izoflavon tartalmának köszönhetően fitoösztrogénnel látja el a szervezetet, ennek hatása megközelíti az ösztrogén nemi hormon hatását.

A kudzu alkalmazás a következő tünetekkel rendelkező személyeknek ajánlott:
- alkoholfüggőség
- nikotinfüggőség
- különböző eredetű mérgező anyagok felhalmozódása a májban (alkohol vagy más toxikus anyag, némely gyógyszer szedése esetén vagy helytelen táplálkozáskor)
- túlérzékenység vagy apátia
- változó kori tünetek.
A kudzu készítményt érdemes hosszú ideig alkalmazni, az első pozítiv eredmények azonban rendszeres szedés mellett már 1 - 2 hét után érezhetőek.

A készítmény terhes és szoptatós anyáknak nem ajánlott.
A kudzu növényre érzékeny emberek ne használják.
 
A kudzu eredete
A kudzu Japán déli részén és Kína délkeleti részén honos, a pillangósvirágúak családjába tartozó kúszónövény. A neve japán eredetű, de elterjedt a kínai neve is: ge-gen vagy fenge. Kínában hagyományos gyógynövénynek számít, virágával és gyökerével is kúrálták a másnaposságot és az alkoholmérgezést.

Gyógynövényként való első írásos említése a i.sz. 100 körül kiadott Shen Nong gyógynövény leírásban szerepel. A hagyományos kínai orvoslásban, láz, megfázás, gyomorproblémák, szomjúság, fejfájás, fülzúgás és magas vérnyomás miatti merev, fájdalmas nyak kezelésére ajánlották. A modern kínai orvoslás is használja angina pectoris, allergiák, migrén és hasmenés esetén. Kínában a kudzut egy másnaposság elleni teakeverékben- xing-jiu-ling - is használják.
 
A kudzu Amerikában

A kudzu (Pueraria lobata) mint egzotikus dísznövény került Japánból az USA centenáriumi kiállítására 1876-ban, ahol nagy levelei és virágának kellemes illata miatt hamar a kertészek kedvencévé vált.

A gazdasági világválság idején Amerikában sok száz férfi kapott munkát: talajerózió megfékezésére e gyorsan növő kúszónövényt telepítették.

Azonban mára már az Egyesült Államok délkeleti részén súlyos gondot jelent az agresszívan terjeszkedő és mindenhova odatolakodó futónövény.

A hajdan nagyrabecsült kudzut 1972-ben az USDA gyomnövénnyé nyilvánította.
 
Kudzu és egészség
A kudzu dísznövényként leáldozott Amerikában, viszont a kudzu gyökere gyógynövényként egyre népszerűbbé válik.

A kutatások szerint szerepe lehet az alkoholfüggés és nikotinfüggőség elleni küzdelemben, a kedélyállapot helyreállításában, szabályozza az emésztési folyamatokat, segíthet a változókori tünetek enyhítésében, felgyorsítja a méregtelenítő folyamatokat.

A Wikipedia szerint az 50 legfontosabb kínai gyógynövény között sorolják fel.
 
A kudzu hatóanyagai
A kudzu gyökér gazdag forrása többféle izoflavinnak, többek között tartalmaz puerarint, daidzint és daidzeint. A daidzen gyulladásgátló és mikróbaellenes hatású. A daidzin gátolja a daganatok kialakulását. A kudzu genisteint is tartalmaz, ami leukémiaellenes hatással bír. A kudzu hatással lehet a neurotranszmitterekre - befolyásolja a szerotonin, GABA, glutamát szintet.

Dr. James Duke kutató szerint a kudzu kitűnő forrása a genisteinnek és a daidzeinnek. A genistein ígéretes rákellenes anyag. A daidzein daganatellenes hatást muatott melanoma és leukémia esetén (Bolk, 1996)


A kudzu vasban és más ásványi anyagokban - nátrium, kálcium - gazdag, valamint szénhidrátot, főleg keményítőt tartalmaz.
 
Kudzu és kedélyállapot
1989-ben az Észak-Karolinai Egyetem tudósainak jelentésében az állt, hgoy a kudzugyökér stabilizálja az idegrendszert. Később bizonyíották, hogy a kudzu befolyásolja az agy szerotonin- és dopamintermelését. Ezek a hormonok az idegrendszerre hatnak úgy, hogy biztosítják a folyamatos ingerületvezetést. A dopamin és szerotonin, felelős a kedélyállapotért is. Ezeknek a hormonoknak a hiánya szélsőséges hangulatot idézhet elő - a túlzott agresszivitástól kezdve a gyakori idegösszeomláson át a depresszióig. A kudzu hatására a szerotonin és dopamin hosszabb ideig marad a keringési rendszerben, és természetes módon stimulálja az agy, jutalmazó rendszerét.
 
Kudzu és metabolikus szindróma
A metabolikus szindróma a kockázatok olyan csopotját jelöli, ahol az elhízás fokozza a szívbetegségek, a cukorbetegség és a stroke veszélyét.

Ning Peng and J. Michael Wyss, PhD, of the University of Alabama at Birmingham kutatói a Journal of Agriculture and Food Chemistry folyóiratban 2009-ben közzétett tájékoztatása szerint állatkísérletben megállípították, hogy a metabolikus szindróma tüneteit mutató állatok a természetes izoflavinokat tartalmazó kudzu kúra két hónapja után kevesebbet híztak, mnt a kontrollcsoport..A második hónap végén a kudzut fogyasztó patkányoknak jobb volt a vérnyomása, vércukra és koleszterinszintje, mint a kontrollcsoporté - mindez mellékhatások nélkül. Úgy tűnt, hogy a puerarin nevű izoflavonoid, ami csak a kudzuban található, játszotta a fő szerepet. Dr. Wyss szerint a puerarin képes arra, hogy a vércukrot a szükséges helyekre, például az izmokba irányítsa, és elterelje a zsírsejtektől és a véredényektől.

A kudzu, más módszerek (diéta és testmozgás) mellett szerepet kaphat a metabolikus szindróma enyhítésében.

Az UAB (University of Alabama at Birmingham) honlapján található vidóban dr. Michael Vyss beszél a kutatásuk eredményeiről.
 
Kudzu és alkoholfüggés
A Harvard Medical School kutatásai szerint a kudzu segíthet az alkohol utáni vágy leküzdésében. A Alcoholism: Clinical and Experimental Research 2005. májusi számában Scott Lukas kutató beszámolt önkénteseken végzett kísérletéről.

Lukas kutatócsoportja a Harvarddal kapcsolatban álló Mclean Kórházban rögtönzött 'otthonokat' rendezett be egy laboratóriumban, tévével, hátradönthető fotellel, és a hűtőben sörrel. A végeredmény az volt, hogy akik kudzut szedtek, azok átlagosan 1,8 sört ittak egy alkalommal, míg a placebót szedők 3,5-öt. Lukas szerint a kudzu megemelheti a véralkohol szintjét, és felgyorsítja a hatását, így kevesebb sör ugyanazt a hatást válthatta ki. De ez még nincs bizonyítva.

Korábban, 2003-ban David Overstreet és más kutatók megállapították, hogy patkánykísérletben a kudzu csökkenti az alkoholfogyasztást. Overstreetet idézve: Sok, Kínából származó tapasztalat bizonyítja, hogy a kudzu csökkentheti az alkoholfogyasztást az embereknél.

Lukas kísérletéhez az ötletet Dr. Wing Ming Keung, a Harvard Medical School professzora adta, aki a kudzu lehetséges gyógyászati felhasználását tanulmányozta. Keung a kudzu egyik alkotórészét vonta ki olyan gyógyszer előállítása céljából, ami az alkoholfüggőséget csökkenteni tudja.

Kutatások alapján a kudzut nemcsak az alkoholfüggőség ellen ajánlják, hanem a dohányzásról való leszokáshoz is, a nikotinfüggőség enyhítésére.
 
Kudzu és cluster fejfájás
Dr. R. Andrew Sewell (Yale University School of Medicine) a Headache folyóiratban beszámolt arról, hogy a kudzu hatóanyagai az agyi vérkeringést fokozzák. Emailes felmérést végeztek a cluster fejfájással (halmozott fejfájás szindróma) küzdők körében alkalmazott alternatív gyógymódokról. 156 résztvevő közül, 22-en szedtek kudzut. A 22-ből 16-an (11-en időszakos cluster fejfájással és öten krónikus cluster fejfájással küzdöttek) vállalták a további kiértékelést. Kudzu kezelés hatására az időszakos csoport számottevő része a rohamok gyakoriságának csökkenéséről számolt be, és egyharmaduk a rohamok időtartamának csökkenéséről. A krónikus cluster fejfájásos résztvevők 60%-a számolt be ritkább rohamokról, és 40%-nál csökkent a fejfájás időtartama.
 
Kudzu a menopauza tüneteinek enyhíésére
Egy klinikai kísérletben, öt önkéntes, változókori panaszokkal küzdő nő részvételével értékelték a kudzu kivonat ösztrogénszerű hatását. Az eredmények azt mutatták, hogy a kudzu egyértelműen enyhítette ezeket a tüneteket, úgymint a hőhullámokat, frusztrációt, alvászavarokat, bőrszárazságot, magas koleszterinszintet.

A kudzu jelentős mértékben tartalmaz olyan izoflaonoidokat, mint a daidzen és a genistein, melyek segítenek megakadályozni az ösztrogénhiány miatt bekövetkező csontvesztést - amit japán kutatók (Xinxiang Wang, Jian Wu, Hiroshige Chiba, Keizo Umegaki, Kazahiko Yamada, Yoshio Isihmi) állatkísérlettel igazoltak egy 2003-ban publikált tanulmányban a Journal of Bone and Mineral Metabolism foyóiratban.
 
Kudzu és magas vérnyomás
Egy kísérletben kudzu izoflavint - napi 100 mg-ot két részletben - adtak 2-8 héten keresztül. 222 magas vérnyomásos betegnek, akiknek fájt és merev volt a nyaka. 78-90%-uknak csökkentek a nyaki tünetek. 90%-uk javulásról számoltak be egy-két hét múlva. Egyes betegeknl a kúra befejezése után 3-9 hónapon keresztül nem volt visszaesés.
 
Koszorúér betegségek
191 esetben kezeltek koronaér betegséget és angina pectorist kudzu tablettával (tablettánként 10 mg izoflavin) 3-4 tabletta, naponta háromszor. Hatására csökkent az anginális fájdalom, és javult az ECG.

Egy másik esetben 110 főt kezeltek kudzu kivonattal, akiknek koszorúér betegsége volt. 90%-nál lecsökkent az anginális fájdalom, és 43%-uk jelentős javulást mutatott.

 

 

 
 
Keresés
Termékkereső