Illatos barátcserje (Vitex Agnus Castus)

 Illatos barátcserje (Vitex Agnus Castus)

(latin: Vitex Agnus Castus, angol: Chastetree berry, vitex), szűzbariska, ürüfa, barátbors, ábrahámfa, szűzfa

Megoldás a női problémákra!

Alkalmazása: női hormonális problémák orvoslására: rendszertelen menstruáció, termékenységi problémák, PMS (premenstruációs szindróma): fejfájás, bőrproblémák, a mellek enyhe feszülése, alhasi panaszok, idegesség, ingerlékenység, hangulati ingadozás, fáradékonyság és alvászavar.

 

Hatóanyagai

Számos különböző alkotóelemet tartalmaz, többek között flavonoidokat, iridoid glükozidokat és terpenoidokat. Hormonokat nem tartalmaz, jótékony hatásának lényege azonban éppen az agyalapi mirigy serkentése – különösen az LH-hormonnak nevezett lutein termelésére. Ez közvetett módon növeli a szervezet progeszteron-termelését, ez az anyag pedig a menstruációs ciklus szabályozását segíti. A prolaktin-termelés szabályozását is javítja. Az enyhén megemelkedett prolaktin-szint csökkentése nemcsak a meddő nőknél lehet hasznos, de azoknál is, akik melle a PMS (premenstruális szindróma) részeként nyomásérzékeny.

Van benne még: alkaloida, fehérje, flavin, gumi, illóolaj, kámfor, keseruglikozid, kumarin, limonén, linalool, pinén, szaponin, zsír, zsírosolaj, zsírsav.

Alkalmazása

Akne, antibakteriális, bronchitis, cukorbetegség, depresszió, diaforetikum, diarrhoea, fájdalom, gyomorbaj, gyulladás, influenza, köptető, megfázás, migrén, sebek kezelése, szorongásos zavarok, ciklusszabályozó.

A növény termését Európában évszázadok óta alkalmazzák női hormonális problémák orvoslására. Hagyományosan rendszertelen menstruáció kezelésére, a normális menstruációs ciklus visszaállítására és termékenységi problémákra használták a gyógynövényt, manapság emellett a premenstruációs szindróma (PMS) kellemetlen tüneteinek enyhítésére is ajánlják. A panaszok közé tartozhatnak testi és lelki természetű panaszok is, melyek megnehezítik a mindennapi munkát, és amelyek jelentkezhetnek fejfájás, bőrproblémák formájában, a mellek enyhe feszülésében, alhasi panaszokban, idegességben, ingerlékenységben, továbbá hangulati ingadozásban, fáradékonyságban és alvászavarban.

 

Házi felhasználása

Drogját ősszel betakarítható, kellemes fűszerillatú, borsszemnyi termései adják. Gyógyteaként nem hatásos, készítsünk belőle alkoholos kivonatot.

Barátcserje-cseppek: A frissen szedett magvakat tisztítás után átdaráljuk, befőttesüvegbe tesszük. Felöntjük 96%-os egészségügyi alkohollal, tetejét csavaros tetővel lezárjuk. 10-14 napig érleljük, mindennap kétszer alaposan felrázzuk. Az érési idő lejárta után leszűrjük, az ázalékot vízzel átforraljuk, majd kihűtjük. Szűrés után annyit adagolunk belőle az alkoholos kivonathoz, amennyivel 38-40 százalékosra hígíthatjuk. Sötét üvegekbe téve, felcímkézve, gyermektől elzárt helyen tartjuk. Naponta háromszor 10-20 cseppet fogyaszthatunk. Várandósság és szoptatás alatt, valamint hormonpótló gyógyszerek szedésével együtt alkalmazása nem ajánlott.

Házi termesztése

Ősszel vagy tavasszal telepíthető, bármilyen talajon megél, korán termőre fordul. Mutatós volta miatt sokan díszcserjének ültetik, így terméseinek gyógyító hatása – a növény pontos ismeretének hiánya miatt – kihasználatlanul marad.

Mellékhatások

A gyógynövény szedése rendkívül biztonságosnak bizonyult. Nagyon ritkán előfordulhat allergiás érzékenység a barátcserje termésére. Ebben az esetben nem ajánlott a növény szedésének folytatása. Egyéb ismert mellékhatása nincs a szernek.

Ellenjavallat

Terhesség, szoptatás alatt a gyógynövény szedése nem ajánlott, a hormonháztartásra gyakorolt hatása miatt.

Hormonkezelés mellett megváltoztathatja a szedett hormonok hatását (elsősorban felerősítve azt), így a gyógynövény szedéséről a kezelőorvossal minden esetben konzultálni kell.

Figyelmeztetés

A barátcserje készítmények alkalmazása a várandósság ideje alatt nem javasolt.

Érdekesség

A barátcserje és a pms: Egy újabb nagy klinikai kísérlet eredményei erősítik meg azokat a növekvő számban rendelkezésünkre álló bizonyítékokat, amelyek szerint a barátcserje (Vitex agnus castus L., Verbenaceae) apró magvai hatékonyan alkalmazhatók a negyvenes évek felett járó nőket érintő premenstruális tünetegyüttes (PMS) kezelésében.

Egy nyitott rendszerű, német kísérlet szerint a kísérletben résztvevők 93%-a számolt be arról, hogy a PMS tünetei csökkentek vagy teljes mértékben megszűntek a három hónapos menstruációs ciklus alatt szedett barátcserje-készítménynek köszönhetően.

A vizsgálatot végzők szerint a PMS legalább 150 különféle tünetet foglal magába, melyek négy nagyobb tünetcsoportba sorolhatók, ezek a depresszió, a szorongás, a farkasétvágy és az ödémakészség fokozódása. A kísérlet célja egy új német készítmény (gyógyszerformáját tekintve száraz kivonat) hatásosságának és tűrhetőségének vizsgálata volt. Valamennyi kapszula 1,6-3,0 mg 6,7-12,5:1 arányú barátcserje száraz kivonatot tartalmazott, ami 20 mg száraz terméssel volt egyenértékű (Femicurâ, Schaper & Brummer GmbH & Co., Salzgitter, Németország).

A kísérletben részt vevő 1634 nő, napi két kapszulát kapott. A tapasztalt változásokat a kísérlet kezdetétől egy kérdőív kérdései alapján orvosok jegyezték fel a kezelés előtt és a három hónapos kezelést követően. A kérdőív kérdéseit úgy tervezték meg, hogy azok segítségével meghatározhatók legyenek a barátcserje pszichológiai és fizikai hatásai, a négy tünetcsoport és az egyéni tünetek összessége. A szimptómákban beállt javulás mértékét a Clinical Global Impression Scale standardnak megfelelően értékelték, amelyben a tüneti változások értékelésére a nagymértékű javulás és a nagymértékű rosszabbodás között van lehetőség.

A kísérlet végére a panaszok gyakoriságának csökkenésében statisztikailag szignifikáns különbséget tapasztaltak. A betegek 42%-a számolt be arról, hogy a PMS-tünetek teljes mértékben megszűntek, 51%-uk a panaszok mérséklődését jelezte, 6% esetében nem történt változás, 1%-uknál pedig a tünetek felerősödtek. Az orvosok 86%-a nyilatkozott úgy, hogy a barátcserje-kezelés kifejezetten hatásos, és 81%-uk értékelte úgy a betegek állapotát, hogy az sokkal jobb vagy jobb, mint amilyen a kezelés kezdetén volt. A gyógyszer tűrhetőségét illetően a kezelésben résztvevők 94%-a válaszolt úgy, hogy az jó, illetve nagyon jó volt, és semmiféle komolyabb mellékhatást nem tapasztaltak. A többiek enyhe mellékhatásokról (enyhe bőrreakciókról és gasztrointesztinális zavarokról) számoltak be. A szerzők érdekes mellékkörülményként vetették fel, hogy a barátcserje pozitív hatással lehet a termékenységre is, hiszen néhány, a kezelés előtt fogamzási képtelenségről panaszkodó nőnél kedvező változás állt be. Ez felveti annak a lehetőségét, hogy a barátcserjének egyes esetekben szerepe lehet a fertilitás helyreállításában.

Eredete: A Földközi-tenger vidékén őshonos, 2-3 méter magas, terebélyes ágrendszerű, illatos cserje.

Nevét azért kapta, mert egykor a kolostorokban élő, nőtlenségi fogadalmat tévő szerzetesek e növény kivonatát fogyasztották szüzességi fogadalmuk megtartásához. Azt tartották róla, hogy csökkenti a nemi vágyat, a görög nők is barátcserjét adtak férjüknek, ha már nem akartak több gyereket vállalni. A barátcserje terméseinek szexuális vágyat csökkentő és a nőkre gyakorolt egyéb, áldásos hatásait a modern orvostudomány kísérleteinek eredményei is igazolták.

Tenyeresen összetett levelei aromás illatúak, hasonlítanak a marihuánához (Cannabis sativa).

 

Valódi szúnyogűző hatású!

Lila vagy halvány ibolyaszínű illatos virágai 10-15 cm-es füzérekben júliustól szeptember végéig nyílnak. Elvirágzás után húsos termést nevel, amelyben négy mag található. Ezeket a magokat néhol fűszerként is használják; hasonló a feketeborshoz. Ma már nemigen divatos, mint fűszerbors. De például a marokkói 'ras el hanout' fűszerkeverék egyik összetevője. A növény aromás levele is használatos fűszerként.

Referátumot készítette: dr. Babulka Péter

 

 
Keresés
Termékkereső