MELATONIN

Elalvást segítő természetes anyag. Növeli az alvás mélységét, kipihentebben ébred reggel.

Statisztikai adatok szerint a betegek mintegy 40-50%-a alvási zavarokkal fordul orvosához.
Arról panaszkodik, hogy:
nehezen alszik el,
nem alussza át az éjszakát,
fáradtan, ingerlékenyen ébred, vagy
az alvás minőségének romlását észleli (felületesen alszik, minden kis neszre felriad).
Az alvás-ébrenléti zavar újabb, korunkban megjelent formája, a jet- lag jelenség. A repülőgéppel utazóknál, akik rövid idő alatt több időzónát lépnek át, alvás és közérzetzavar jelentkezik. Hasonló a helyzet a többműszakban dolgozóknál is, de erre nem mindenki gondol.


Az időzónákon történő gyors átlépéseket - különösen, ha a világ másik végébe repül Európából (de fordítva is), rosszul viseli el a szervezet. Amíg szervezete belső órája nem alkalmazkodik a megváltozott külső időhöz, addig az utas fáradt, álmos, akkor aludna, mikor ébren kellene lennie, s nem tud elaludni, mikor eljön az alvás ideje...
A nyugat felé repülést jobban tolerálja a szervezet, mint a kelet felé történőt, mert nyugat felé a biológiai órával megegyező, kelet felé pedig ellenkező irányba megyünk.

Az alvászavarok (tüneti) kezelésére szolgáló altatók hatásmechanizmusuk szerint lehetnek nyugtató-altatók, ezek az éberséget csökkentik, így váltják ki az alvást, vagy élettani alvás-szabályozók, amelyek közvetlenül erősítik az alvás természetes hatásmechanizmusát.

A test-azonos, tehát az emberi szervezetben is képződő altató hatású vegyületektől sokat vártak; elsősorban azt, hogy könnyen alkalmazhatók lesznek, s nem lesz mellékhatásuk.

Ilyen a melatonin, ami ebben a termékben is megtalálható.

Igazolt hatásai:
A Melatonin javítja a szív-keringési rendszer munkáját; – egyes rosszindulatú daganatos betegségek kezelésében megfigyeltek adjuváns hatást;

– fokozza (serkenti) a szervezet immun-védekezését; – szabályozza az élettani alvásfolyamatokat;

– megkönnyíti az idozónák átlépését, illetve a több műszakos munkavégzésből adódó zavarokat;

 – növeli a szexuális cselekvőképesség gyakoriságát és minőségét;

– tüneti szerként mérsékli-lassítja az Alzheimer-kór lefolyását;

– véd az O2 szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen.
Ez az utóbbi három hatás vezetett egyes kutatókat azokhoz a megállapításokhoz, hogy a melatonin segítségével a „fiatalság” a kronológiai életkortól függetlenül fenntartható.


FIGYELEM!!

Kölcsönhatás:
A melatonin kölcsönhatásba léphet a depresszió ellenes gyógyszerek egy bizonyos csoportjával, az ún. szelektív szerotonin receptor gátlókkal (SSRI-szerekkel). A melatonin növelheti a warfarin, vagy egyéb véralvadás elleni gyógyszerek hatását, illetve növelheti a monoamino-oxidáz-gátlók (MAO) csoportjába tartozó depresszió ellenes készítmények hatását is. A melatonin csökkentheti a nifedipin és egyéb, ún. kalcium- csatorna blokkoló vérnyomáscsökkentő szerek hatékonyságát. Ne szedjék májcirrhosisban szenvedők, Rotor vagy Dublin-Johnson szindrómások, halmozott idegrendszeri károsodásban szenvedők és terhességet tervező nők.

Túladagolás:
A melatonint gyakorlatilag nem lehet túladagolni, még abban az esetben sem, ha 1000 mg körüli mennyiséget vett be valaki (amely kb. 333 db Melatonin 3 mg fillmtablettának felel meg).
Nagyon nagy adag melatonin bevétele esetén mellékhatások figyelhetők meg , úgymint a bőr kipirulása, hasi görcsök, hasmenés, fénypontok megjelenése a szem előtt és fejfájás. Általában a túladagolás dokumentált mellékhatásai nem olyan súlyosak, hogy orvoshoz kelljen fordulni.

Általános információ az étrend-kiegészítőkről:
A kínálatunkban lévő termékek GMP minősítésűek, ami a legmagasabb besorolás világszerte az étrend-kiegészítők körében, a felhasznált alapanyagok tisztasága, és a gyártási technológia minősége tekintetében!

Ha Ön terhes, szoptat, beteg, vagy gyógyszereket szed, konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt bármiféle étrend kiegészítőt alkalmazna! Egyetlen termékünk sem helyettesíti a megfelelő szakorvosi diagnózist, és az esetleges gyógyszeres kezelést!
Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek. Az olvasható leírások nem a termékek reklámozását szolgálják, hanem a gyártó által adott általános tájékoztatók, és az interneten közzétett, az adott hatóanyagról pubilkát cikkekből ollózott idézetek.

 

 
Keresés
Termékkereső