Resveratrol

 

RESVERATROL
A rezveratrol másodlagos növényi hatóanyag, melyet a növény a stressz reakciójaként termel.

Jótékony hatást fejthet ki a vérre, a szív és érrendszerre, és kutatások szerint antivirális hatással is rendelkezik.
A Santiago de Compostela-i egyetem vizsgálatai megállapították, hogy a rezveratrol hozzájárulhat az emberi kedélyállapot kiegyensúlyozottságá-nak a fenntartásához is.
A rezveratrol vadon és termesztett növényekben egyaránt található például a szőlőben, málnában, eperben és földimogyoróban.
Először ténylegesen 1963-ban tudták kimutatni a japán bokros keserűfűben (Polygonum cuspidatum). Ez a növény 4 m magasra is megnőhet, és eredetileg Kelet-Ázsiából származik, de ma már Európában a mi szélességi körünkön is előfordul. Gyors növekedésének (naponta akár 30 cm) és ellenállóképességének köszönhetően bizonyos területeken kiszorít más növényeket.

A rezveratrolt a növény termeli a stressz reakciójaként. Az a feladata, hogy a nedves időszakokban védje a növényt a gombafertőzésektől.
Lombikban végzett kísérletekben a rákos sejtek elleni hatékonyságát is bizonyították.
A kutatók úgy vélik, hogy hatásmechanizmusa egy - a rákos sejt növekedéséhez fontos- fehérje termelődésének meggátlásán alapszik, ezzel a rákos sejtek élettartamát lerövidíti. Ezt a fehérjét "NF-kB"- nek (nukleáris faktor kappa B) nevezik, mely a sejtmagban található. A rezveratrol, úgy szólván, a rákos sejtek programozott sejthalálát segíti elő.

Más tanulmányokban az anyag pozitív hatását mutatták ki olyan betegségeknél, mint atherosklerozis (artéria megkeményedés), szívbetegségek, arthritis (ízületi gyulladás) és néhány autoimmunbetegség.

A Santiago de Compostela-i egyetem rezveratrollal kapcsolatos legújabb tanulmányában most először azt is ki tudták mutatni, hogy klasszikus hatása mellett, mint antioxidáns, a rezveratrol jelentős hatása van a kedélyállapotra.
A rezveratrol növényi eredetû hatóanyag, megtalálható a vörös szõlõ héjában, ezáltal többféle vörösborban is, valamint a keserûfûben is (Polygonum cuspidatum). A rezveratrol egy erõs antioxidáns hatású polifenol
A rezveratrol antioxidáns hatásánál fogva hozzájárul a káros oxidatív folyamatok, így a sejtek öregedésének gátlásához, emellett pozitív hatással lehet a szénhidrát-zsíranyagcserére is.

Klinikai vizsgálatok és népegészségügyi adatok bizonyítják, a rezveratrol és a bioflavonoidok érrendszerre gyakorolt kedvezõ és rákellenes hatásait.

Ajánljuk fõleg azoknak, akik szívük és érrendszerük egészségét rezveratrol fogyasztással szeretnék támogatni.

A resveratrol és a francia paradoxon:
A 80-as években népegészségügyi adatok alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a vérkoleszterin-szinttel arányosan nõ a koszorúér-betegségekbõl eredõ (szívinfarktus) halálesetek száma. Ez az összefüggés igaznak bizonyult minden iparosodott országra Franciaország kivételével. Kiderült ugyanis, hogy a franciáknál átlagosan majdnem annyira megemelkedett a vérkoleszterin mint nálunk, de Magyarországon mégis kb. ötször többen halnak meg szívinfarktus következtében, mint Franciaországban. E jelenséget nevezzük francia paradoxonnak.

Hamarosan kiderült, hogy a francia paradoxonért a délfrancia borok tehetõk "felelõssé". Kimutatták, hogy fõként a dél-európai borokban található t-rezveratrol a francia paradoxon "hatóanyaga". Számos állatkísérlet és klinikai vizsgálat igazolta, hogy a rezveratrol valóban (több mint 80%-kal) csökkenti a szívinfarktus előfordulásának esélyét.

Ma már ismert az az élettani mechanizmus, amely a rezveratrol kedvezõ hatását megmagyarázza: a rezveratrol prekondicionálja a szívizmot: azaz megtanítja a szívet elviselni az infarktust kiváltó (oxigénszegény) állapotot

 Resveratrol vs. Rák!

Forrás: Dr. Tihanyi László

A piros gyümölcsökben és a vörösborban természetes formában fordul elő a resveratrol nevű vegyület, mely egy friss kutatás szerint erősítheti bizonyos gyógyszerek hatását. Laboratóriumi kísérletek szerint a resveratrol megakadályozhatja, hogy egyes rákos sejtek rezisztenssé váljanak a terápiával szemben.
A resveratrol egy antioxidáns vegyület, mely a szőlőben, áfonyákban, földimogyoróban, stb. is bőségesen fellelhető. Egyes kutatások szerint a resveratrol sikeresen veszi fel a harcot a gomba és baktérium okozta fertőzésekkel. Más kutatások szerint csökkenti a szívbetegségek, valamint az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét és lassítja az öregedés folyamatát. A legfrissebb tanulmány szerint pedig a resveratrol erősítheti bizonyos rák ellenes gyógyszerek hatékonyságát.

Klinikai vizsgálatok során kiderült, hogy a Rapamycin nevű rák ellenes gyógyszer egy idő után hatástalanná válik, mert a rákos sejtek rezisztenssé válnak a készítménnyel szemben. Laboratóriumi vizsgálatok azonban azt mutatták, hogy a resveratrol csökkenti a gyógyszer rezisztencia kialakulását mellrákban.

Kutatók ezért most vizsgálják a két vegyület rákos sejtekre gyakorolt együttes hatását.
A kutatás fontos jelentőséggel bír, hiszen a mellrák az egyik leggyakoribb ráktípus nőkben.
Korábbi kutatások már utaltak arra, hogy a resveratrolnak szerepe lehet a mellrák megelőzésében, mivel a resveratrol képes blokkolni az ösztrogén összekapcsolódását a sejtek DNS-ével. Emellett a resveratrol részt vesz a PTEN nevű tumor szuppresszáns gén aktiválásában is.

A kutatás vezetője szerint még további vizsgálatok szükségesek a témában, azonban több okból is érdemes lehet magas resveratrol tartalmú ételeket fogyasztani.

 
 
Keresés
Termékkereső