Bioflavonoidok

Mit kell tudni a FlavonoidokrólA flavonoidok kiemelkedően pozitív hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerre azáltal, hogy a sejtfalakban gátolják a zsírsavak oxidációját. Csökkentik a koleszterinszintet, azaz mérséklik az érelmeszesedés veszélyét, növelik az érfalak rugalmasságát, és védőhatást fejtenek ki a trombózis ellen. Stressz okozta szív- és érrendszeri betegségeket a flavonoidok rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük.

A flavonoidok a fotoszintézisre képes növények másodlagos anyagcsere termékei, melyek a polifenol típusú vegyületek csoportjába tartoznak.

A flavonoidok főleg az emésztő- és keringési rendszerben hatnak, és a bélrendszerben szívódnak fel. A flavonoid típusú vegyületek megkötik a szabadgyököket, és antioxidáns hatással rendelkeznek.

(Az antioxidánsok olyan stabil molekulák, melyek az instabil oxidánsokhoz kötődnek és semlegesítik azokat. Az oxidánsokat mindig is összefüggésbe hozták a szívbetegséggel és a korai öregedéssel.)

A flavonoidok kiváló élettani hatását számos külföldi és hazai klinikai és laboratóriumi vizsgálat igazolja.

 
Flavonoidok az egészség védelmében
 
A flavon elnevezés a latin flavus (sárga) szóból származik. A flavonoidok közé tartoznak például az apigenin, luteolin, kvercetin, kempferol flavonok és a szilimarin hatóanyagkeverék flavonolignánjai.

Orvosi alkalmazásuk sokrétű, többek között rendelkeznek
1.        Szív-érrendszerre gyakorolt hatással: A koronária erek tágítása révén alkalmasak a szív oxigénellátottságának biztosítására, így felhasználhatóak a koronária erek meszesedésében, szívinfarktust követő állapotokban a támogató terápia részeként.
2.        Lipidcsökkentő aktivitással: Az érelmeszesedés kialakulásához nagymértékben hozzájárul a szabadgyökök által előidézett LDL (kis sűrűségű lipoproteinek) oxidatív módosítása, melyet a flavonoidok képesek meggátolni.
3.        Fekélygátló hatással: Jó hatásfokkal védik ki a gyomorsósav által okozott gyomor nyálkahártya károsodást.
4.        Antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatással: A kvercetin nagy hatékonysággal képes a szabadgyökök által közvetített, szervezetre káros oxidatív folyamatok megállítására illetve lassítására.
5.        Májvédő hatással: A flavonolignánok májkárosodások (hepatitis, májcirrhozis, gyógyszermérgezések) esetén alkalmazhatók a terápia részeként.
6.        Antineoplasztikus (tumorgátló) hatással: Intenzív kutatás folyik a flavonoidok sejt növekedésre kifejtett hatásának feltérképezésére. A kezdeti eredmények biztatóak.
7.        Antimikróbás hatással: baktérium, vírusok és gombák által okozott megbetegedésekben javasolható a flavonoidok alkalmazása. A HIV vírusok és a herpes simplex vírus egyes törzsei ellen hatékonynak bizonyultak
 
Bioflavonoidok: a gyümölcsök, zöldségek ajándéka Bioflavonoidok
- gyümölcsök, gyümölcs- koncentrátumok

Mindennapi táplálkozásunkban rendkívüli fontossága van a gyümölcsök, gyümölcs-koncentrátumok fogyasztásának. A legízletesebb a finom, zamatos gyümölcsöket közvetlenül fogyasztani, ám sok esetben, nem jutunk megfelelő tápértékű és minőségű termékhez. Választhatjuk a kapszulázott vagy folyékony formájú készítmények fogyasztását, így minden évszakban hozzáférhető, megbízható forrására lelünk a bioflavonoidoknak és a resveratrolnak, amelyek szervezetünkbe kerülve alapvetõen meghatározhatják egészségünk fenntartását, illetve helyreállítását. A számos természetes bioaktív anyag segít erõnk megtartásában és visszanyerésében. A páratlan hatás a nap erejébõl ered, amely az elsõ számú energia-forrásunk. A zöld növények kötik meg és alakítják át a napfény csodálatos erejét kémiai energiává. A folyamathoz a nap különleges fényére van szükség, ez mással nem pótolható és nem helyettesíthetõ. A növényi sejtekben a napfény hatására lejátszódó biokémiai folyamatokat öszszességében anyagcsere, anyagforgalom, energia, információ-áramlás névvel próbálhatjuk meghatározni. Azokat a csodákat nem lehet azonban megfogalmazni, amelyek valójában lejátszódnak egy-egy növényben. Az élõ szervezetek magas fokú folyamatai egységes rend szerint mûködnek, páratlan és pótolhatatlan energiákat termelnek. Ezeket a természetes erõket vehetjük magunkhoz, ha gyümölcsöt, gyümölcs-készítményt fogyasztunk. A gyümölcsökben megtalálható létfontosságú anyagok közül a flavonoidok vérhígító, vérképzõ hatása kiváló, antioxidánsként pedig egyes flavonoidok 20-50-szer hatékonyabbak, mint a C- és E-vitamin. A flavonoidok fõként a gyümölcsök héjában, magjában, vagy például a szõlõ kocsányában találhatók meg. Farmakológiai hatásuk a vér- és hajszálerek áteresztõ képességének csökkentésében nyilvánul meg, ezért a gyógyászatban sikeresen alkalmazzák a kapilláris vezérléssel kapcsolatos betegségek, retina- és vesevérzések gyógyításában. A gyümölcsök, termések érése, illetve a növények fejlõdése során a flavonoidok mennyiségi és minõségi összetétele változik. Kiváló flavonoid-forrás a jó minõségû vörösbor is!
A legtöbb ember azt gondolja, hogy csak a magas vérnyomás tudja átszakítani a vérereket. A csökkent kapilláris-ellenállás és a megnövekedett áteresztõ képesség az, ami a véredények átvérzését (bevérzéseket a test felszínén) okozhatja.
A hajszálerek épsége ezért nagyon fontos, mert a tápanyagok szállítását végzik a sejtekhez, a salakanyagot pedig elszállítják onnan. Biztosítják a folyadékok átszivárgását a kapillárisokon, így keveredni tudnak a sejteket körülvevõ nedvekkel. A flavonoidok erõsítik a kapillárisok optimális áteresztõ képességét, valamint megakadályozzák a rákkeltõ anyagok aktivizálódását. Blokkolják a megfelelõ enzim-rendszert, és védik a DNS-t a kémiai támadások ellen.

 
Keresés
Termékkereső