Gyermekmérgek

Deborah Elaine Barrie publikálta a Vitality c. magazin 2003. márciusi számában

Abban a korban, amikor egyre inkább gyors megoldásokat keresünk problémáinkra, szembetaláljuk magunkat a kényelmünk árával.

Egészségügyi és környezetvédő csoportok szerte a világon tilalmakat és intézkedéseket hoznak mindenre, ami növényvédő szerből származik, a parfümökben található ftalátok ellen, arzén és króm ellen, ami CCA tartósítószerrel és nyomással kezelt fában található és az otthonunk szennyezéséhez vezet.

Orvosi csoportok, mint a Kanadai Orvosok Egyesülete a Környezetvédelemre oktatja tagjait és lobbizik a változásért. Elnökük, Dr. Warren Bell, aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az orvosokat a tanintézetekben nem oktatják a környezeti ártalmak okozta betegségek megelőzésére és kezelésére, így az ilyen eredetű problémák megoldatlanok maradnak..

Tudósok tanulmányokat folytattak, hogy ezen vegyszerek megtalálhatóak - e, az átlagember szervezetében és hogy milyen hatással vannak rá. Az eredmények riasztóak voltak. A Betegség Felügyeleti Központ (CDC) nemrégiben adott ki egy tanulmányt, ami 116 vegyi anyagot mutatott ki a vizsgált alanyok vérében és vizeletében - a testzsírban raktározott vegyi anyagokat nem vették figyelembe. Megdöbbentő, hogy a gyerekekben volt a legmagasabb a növényvédő szereknek szintje.

Bill Moyers tavalyi, Gyermekek és mérgek című szakmai írása több témával foglalkozott, egyik ezek közül a csecsemők DNS-ének károsodása volt, melyet azok a vegyszerek okoztak, amit az édesanyák a terhességük során belélegeztek

Dr. Elizabeth A. Guilette, világhírű antropológus, a floridai egyetemmel közösen riasztó eltéréseket dokumentált a Yaqui-völgyi mexikói gyerekekről, akik növényvédő szereknek voltak kitéve szemben az előhegységben élő gyerekekkel, akik nem szembesültek hasonló szennyezéssel. Ezek a változások magukban foglalták a korai mellkifejlődést, észlelő, és mozgató ideg problémákat.

A Környezeti munkacsoport, egy a sok olyan szervezet közül, akik azon munkálkodnak, hogy betiltassák a CCA tartósítószereket és nyomással kezelt fából készült termékeket. Nemrégiben adtak ki egy tanulmányt a testben található mérgekről. Szennyező anyag után kutatva 9 olyan ember vérét és vizeletét vizsgálták meg, akik nem dolgoznak vegyi anyagokkal és iparterület közelében sem élnek. 167 vegyi anyag nyomait találták.

A II. világháború után hatalmas fejlődés következett be a vegyi iparban. Kb. 750 000 új vegyi anyag került bevezetésre. Sok betegség előfordulásában is riasztó mértékű növekedés következett be.

1998-ban, Ontarióban közel 800 6 évesnél fiatalabb gyerek lett újonnan diagnosztizálva neurológiai betegséggel, autizmussal. Ez 53%-kal haladta meg a két évvel korábbi azonos időszak mért adatot - állítja Michael Gravelle Queen's Park-beli 2000. márciusában megjelent tanulmánya.

A Science magazin jelentése szerint "ahogy a tudomány fejlődik, nagy számú epidemiológiai tanulmányt folytatnak, hogy bizonyítékot találjanak hogy a rövid és hosszú távú alacsony koncentrációjú elemi részecskének kitett emberi szervezet, kapcsolatban van a fejlett városok területein világszerte bekövetkező nagyszámú megbetegedésekkel és elhalálozással."

Hilary Stead a Guelph Mercury dolgozója publikált egy cikket Patrick Kehoe-t idézve, aki szintén támogatja a tilalmat, mint a Halton pázsitápoló társaság tulajdonosa, első kézből látja, azoknál az embereknél, akik ebben az iparban dolgoznak. miként okoznak betegséget a rovarirtó szerek.

2003. február 7-én a Fogyasztók Termékbiztonsági Bizottsága (CPSC) kibocsátotta egészségügyi kockázatbecslését a CCA tartósítószerrel kezelt fa gyerekek szervezetére ható veszélyességéről. Megállapításai között szerepelt, hogy az ilyen eszközök használatánál a egymillióból, 2-100 gyermek szervezetében fejlődhet ki rák.

A kanadai egészségügytől Dr. Dieter Riedel és a connecticuti mezőgazdasági kutatóállomásról Dr. David Stilwell figyelmeztetéseit még egyszer megerősítette egy a Kanadai Környezetvédelem által januárban kiadott egész Kanada játszótereiről készült tanulmány, miszerint a homok tele van arzénnal.


Referenciák:

A Betegség Felügyeleti Központ teljes jelentését megtalálhatják:
www.cdc.gov/exposurereport
www.cape.ca
www.pbs.org/now/transcript/transcript117 full.html
www.ewg.org

Guelph Mercury story:
http://www.therecord.com/topstory 02112684549.html
http://caes.state.ct.us/FactSheetFiles/

Arzén, króm és rézmaradványok a CCA típusú tartósítószerrel nyomáskezelt fából készített játszótereken és azok közelében
Dr. Dieter Riedel publikálatlan tanulmánya:
http://www.enviromentaldefence.ca
 

 
Keresés
Termékkereső